Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης
Υψηλός αριθμός κρουσμάτων ανακοινώθηκε και σήμερα από τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας, έχοντας μπει πια ίσως στο πιο κρίσιμο δεκαπενθήμερο από την αρχή της πανδημίας.
Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ εντόπισε 3.062 νέες μολύνσεις από Covid-19. Επίσης, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση 699 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ έχουν καταγραφεί 67νέοι θάνατοι.
Σημειώνεται πως ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων εξαιτίας του ιού σε ένα 24ωρο καταγράφηκε το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, όταν έχασαν τη ζωή τους 121 ασθενείς.
Στο «κόκκινο» συνεχίζει να βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας ,με την κατάσταση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ να είναι ιδιαιτέρως πιεστική. Οι ειδικοί κρούουν πια τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας πως οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες για την αντοχή του.
Η επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, με το ιδιαίτερα αυξημένο το ποσοστό θετικότητας ανησυχεί την επιτροπή των ειδικών αλλά και τις υγειονομικές Αρχές.
Οι διαθέσιμες κλίνες στις ΜΕΘ της Αττικής είναι ελάχιστες, με τους διασωληνωμένους να αυξάνονται, με κάποιους από αυτούς μάλιστα να διασωληνώνονται, σύμφωνα με καταγγελίες, εκτός ΜΕΘ μέχρι να βρεθεί κρεβάτι στη Μονάδα.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι σε εθνικό επίπεδο οι ασθενείς που νοσηλεύονται ξεπερνούν τους 5.000. Σύμφωνα με τον έκτακτο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, προστίθενται στις εφημερίες του ΕΣΥ για τα non Covid περιστατικά το 251 ΓΝΑ και ο Ερυθρός Σταυρός αποκλειστικά για νοσηλεία Covid περιστατικών.
Eπίσης στη μάχη έχουν μπει και οι 206 ιδιώτες γιατροί που πλέον βοηθούν τους συναδέλφους τους στα δημόσια νοσοκομεία και κυρίως στο Σισμανόγλειο, τον Ερυθρό Σταυρό, το Αττικό και το Θριάσιο. Οι προβλέψεις πάντως από τους ειδικούς δεν είναι καθόλου καλές με πολλούς από αυτούς να δηλώνουν δημόσια πως τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν ακόμα καθώς επίσης οι διασωληνωμένοι αλλά και οι νεκροί.
Μέσα σε όλα αυτά, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ζήτησε να προετοιμαστεί το σύστημα Υγείας για το ενδεχόμενο η μάχη με τον κορωνοϊό να είναι μακράς διαρκείας.Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης ανέφερε πως το διάστημα 25, 26 και 27 Μαρτίου, αναμένεται να σημειωθεί κορύφωση των κρουσμάτων στη χώρα. Δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να δούμε ξανά τον δραματικό αριθμό των 3.000 ημερήσιων κρουσμάτων και την επόμενη εβδομάδα.
«Ασφυξία» στα νοσοκομεία της Πάτρας
Προβλήματα με τις νοσηλείες όμως δεν υπάρχουν μόνο στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Σε κρίσιμη κατάσταση με πολύ υψηλά επίπεδα απλών νοσηλειών Covid και νοσηλειών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται επίσης τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Αχαΐας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι εφεδρείες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων έχουν εξαντληθεί με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως το Υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο επιστράτευσης γιατρών εκεί.
Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές παρακολουθούν με ανησυχία την αύξηση του ιικού φορτίου στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας. Την ίδια ώρα έκκληση κάνει και ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών προκειμένου να βρεθούν γιατροί για να βοηθήσουν την κατάσταση.
«Έμφραγμα» και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Πιεστική παραμένει η κατάσταση στις ΜΕΘ και στα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκης, όπου λόγω των μεταλλάξεων υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό συνεχίζουν να παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, γεγονός που έχει αναγκάσει τις υγειονομικές αρχές της πόλης να αλλάξουν τον σχεδιασμό τους σε ό,τι αφορά κλινικές και περιφερειακά νοσοκομεία. Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου μέχρι εχθές, έχει απομείνει ένα κρεβάτι ΜΕΘ ελεύθερο, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων Παναγιώτη Τουχτίδη.
Αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από την ΟΕΝΓΝΕ
Με την κατάσταση να ξεφεύγει, αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καταθέτει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Στην αναφορά τους οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας επισημαίνουν πως «τόσο για την παραμονή σε καθημερινή βάση δεκάδων βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες, όσο και για τη στελέχωση πτερύγων νοσηλείας ασθενών πασχόντων από COVID με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι ασθενείς. Η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει να περιθάλπουν γιατροί άσχετων ειδικοτήτων τους ασθενείς πάσχοντες από COVID. Οι Νοσοκομειακοί γιατροί καμία τέτοια επιλογή δεν κάνουν».
«Παγώνει» προσωρινά οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων
Με αυτά τα δεδομένα οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων «παγώνει» προσωρινά και φυσικά είναι αδύνατο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου. Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας τόνισε πως εφόσον χρειαστεί θα γίνουν κι άλλες επιτάξεις κλινικών και υπηρεσιών.
Για την εστίαση το άνοιγμα φέρεται να τοποθετείται προς τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαίου. Όσον αφορά στα σχολεία, υπάρχουν σκέψεις για μερικό άνοιγμα εντός του Απριλίου αλλά ακόμα είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις.
Aναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.062, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 245.405 (ημερήσια μεταβολή +1.3%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 81 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.038 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To 𝑅𝑡 για την επικράτεια εκτιμάται σε 1.02 (95%Crl: 0.28-1.59).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 67, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.649 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 699 (65.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 81.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.632 ασθενείς. Οι εισαγωγές2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 476 (ημερήσια μεταβολή -8.11%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 492 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).»
H γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων:
Τα 1.422 εντοπίζονται στην Αττική, τα 387 στη Θεσσαλονίκη, τα 121 στην Αχαΐα και τα 115 στη Λάρισα.
Η κατανομή των κρουσμάτων στην Αττική σήμερα είναι η εξής:
– Ανατολική Αττική 192
– Βόρειος Τομέας Αθηνών 168
– Δυτική Αττική 98
– Δυτικός Τομέας Αθηνών 214
– Κεντρικός Τομέας Αθηνών 338
– Νήσοι 18
– Νότιος Τομέας Αθηνών 173
– Πειραιάς 221