Μια υπέροχη, παραδοσιακή Ηπειρώτικη πίτα. Η κασόπιτα! Μια συνταγή για τη νοστιμότατη, εύκολη και γρήγορη πίτα “της ανάγκης’… Χυλός με αλεύρι, αυγά, γάλα, γιαούρτι και τυρί φέτα. Η σεφ της συνταγής την απογειώνει με λίγο μέλι και ξύσμα λεμονιού. Απλά δοκιμάστε τη!!!
Υλικά συνταγής
- 100 γρ. βούτυρο πρόβειο
- 80 ml ελαιόλαδο
- 4 αυγά
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 250 ml γάλα χλιαρό
- 1/2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
- 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1/2 κ.γ. μέλι
- 600 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- πιπέρι, ελάχιστο αλάτι λόγω της φέτας
- 1 κ.σ. σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικά ανάμεικτο με μαυροκούκι)
Εκτέλεση συνταγής
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνετε, σε μέτρια φωτιά το βούτυρο. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και ανακατεύετε. Προθερμαίνετε το φούρνο στους στους 180° C. Παίρνετε ένα ταψί με διάσταση βάσης 38-40 εκ., το αλείφετε καλά με το μείγμα βουτύρου-ελαιόλαδου και το βάζετε στο προθερμασμένο φούρνο για 5 λ περίπου ή μέχρι να ζεσταθεί καλά.
- Σε ένα μπολ βάζετε τα αυγά και τα χτυπάτε καλά με σύρμα μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε το αλεύρι, το γιαούρτι, το γάλα, τη μισή ποσότητα από το μείγμα βουτύρου που έμεινε, το ξύσμα, το μέλι και αλατοπίπερο. Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά και έχετε ένα πηχτό χυλό.
- Προσθέτετε τη μισή θρυμματισμένη φέτα και ανακατεύετε να ενσωματωθεί ισομερώς. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο (προσεκτικά να μη καείτε) και αδειάζετε το χυλό στο καυτό ταψί. Αυτή η διαδικασία με το καυτό ταψί γίνετε διότι έτσι η πίτα ξεροψήνεται αμέσως από κάτω και δεν κολλάει.
- Στρώνετε στο ταψί, ομοιόμορφα, το χυλό σε λεπτή στρώση (πάχους περίπου 2 εκ.) σκορπίζετε στην επιφάνεια την υπόλοιπη θρυμματισμένη φέτα και τη περιχύνετε με το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου-ελαιόλαδου. Πασπαλίζετε με το σουσάμι και τη ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λ ή μέχρι να ροδίσει καλά.
Μια συνταγή της Ν. Ισμυρνόγλου
21/11/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κασόπιτα η Ηπειρώτικη ζυμαρόπιτα