Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ μίλησε για κοινό μέτωπο απέναντι σε απολυταρχικούς ηγέτες και δικτάτορες που δημιουργούν συγκρούσεις
Στη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
«Όταν δεν είμαστε ενωμένοι, οι ανταγωνιστές και οι εχθροί μας δεν θα χάνουν καμία ευκαιρία να μας διχάσουν περισσότερο» τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές.
Παράλληλα, ο Μάνφρεντ Βέμπερ σημείωσε ότι «περιμένουμε από τους ηγέτες μας να δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο, παρά το πρωτόκολλο, όταν εκπροσωπούν την ΕΕ στον κόσμο» και επισήμανε ότι «ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζουμε απολυταρχικούς ηγέτες και δικτάτορες, ηγέτες που καλλιεργούν συγκρούσεις και όχι συμβιβασμούς, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι σταθερή και ενωμένη κάτω από όλες τις συνθήκες».
Κάτι από Ντράγκι
Προφανώς και τα λόγια του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που μεταφέρονται μέσω ευρωπαϊκών πηγών αποτελούν μεγάλο καρφί για τον Ερντογάν, αλά… Ντράγκι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός σε πρόσφατες δηλώσεις του (στις 8 Απριλίου) κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο, ότι «ταπείνωσε» την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και επεσήμανε χαρακτηριστικά πως είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς με τους «δικτάτορες».
«Δεν συμφωνώ σε καμία περίπτωση με τη συμπεριφορά του Ερντογάν προς την κ. φον ντερ Λάιεν… Νομίζω ότι δεν ήταν κατάλληλη αυτή η συμπεριφορά και λυπάμαι πολύ για την ταπείνωση που έπρεπε να υποστεί», τόνισε.
«Με αυτούς, ας τους ονομάσουμε όπως ακριβώς είναι: δικτάτορες, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς όταν εκφράζουμε διαφορετικές απόψεις», επεσήμανε.
Υπενθυμίζεται πως το βίντεο με την πρόεδρο της Κομισιόν να στέκεται όρθια μπροστά στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς δεν είχε προβλεφθεί θέση για εκείνη στην αίθουσα συσκέψεων στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας, έκανε τον γύρο του κόσμου.
Από την πλευρά της η Άγκυρα, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε πως οι υπεύθυνοι του πρωτοκόλλου της Ε.Ε. είχαν ζητήσει το συγκεκριμένο πρωτόκολλο και η Τουρκία εφάρμοσε όλες τις υποδείξεις και τα αιτήματα των Ευρωπαίων.
«Δεν θα θέλαμε να αναφερθούμε στο ζήτημα του πρωτοκόλλου, όμως υπάρχουν άδικες κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας. Αναφέρονται στην αξία που δίνουμε στη γυναίκα και το πάνε και σε άλλα ζητήματα. Η Τουρκία είναι ένα κράτος με βαθιές ρίζες και δεν πραγματοποιείται επίσκεψη για πρώτη φορά. Η υποδοχή στην Τουρκία γίνεται πάντα στα πλαίσια του διεθνούς πρωτοκόλλου και της τουρκικής φιλοξενίας. Σε κάθε επίσκεψη δική μας ή των ξένων, προηγείται συνάντηση των υπευθύνων του πρωτοκόλλου και γίνονται συνομιλίες για το ζήτημα της ταξιθεσίας. Στη συγκεκριμένη συνάντηση που έγινε με τον πρόεδρο μας, στο πρωτόκολλο, ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα της ευρωπαϊκής πλευράς. Δηλαδή κανονίστηκε η συγκεκριμένη μορφή ταξιθεσίας σύμφωνα με τις υποδείξεις της Ε.Ε. Τελεία!», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
Αντίδραση από Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απάντησε (στις 11 Απριλίου) εμμέσως στον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τον είχε χαρακτηρίσει «δικτάτορα».
Σε ομιλία του, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι οι ηγέτες της Δύσης κάνουν προσωπικές επιθέσεις προς τον ίδιο, αλλά και το Ισλάμ λόγω της ανικανότητάς τους.
«Η εχθρότητα κατά το Ισλάμ έχει μετατραπεί σε ένα όργανο των πολιτικών της Δύσης για να καλύψουν την αποτυχία τους και την ανικανότητά τους. Οι πολιτικοί που αποτυγχάνουν στην εξωτερική πολιτική, στριμώχνονται στο εσωτερικό και τον προσωπικό τους ανταγωνισμό τον βάζουν μπροστά από το καθήκον τους, κρύβουν την ικανότητά τους, επιτιθέμενοι προσωπικά στο πρόσωπό μου, αλλά κι εναντίον των Μουσουλμάνων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν.
Την ίδια ώρα, Ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος «παγώνει» την αγορά 10 ελικοπτέρων από την Ιταλία αξίας 70 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο, η τουρκική πλευρά διαρρέει ότι ιταλικές εταιρείες που θέλουν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς, κυρίως, στον ενεργειακό τομέα, δε θα μπορέσουν να πετύχουν.