[*]
Μια υπέροχη καρυδόπιτα με επικάλυψη κρέμας που σίγουρα θα γίνει το αγαπημένο σας γλύκισμα. Το τέλειο γλύκισμα με στρώσεις αφράτης καρυδόπιτας, κρέμας ζαχαρούχου και στρώση σαντιγί ολοκληρώνοντας με πασπαλισμένα καρύδια. Μια συνταγή για το απόλυτο γλυκό που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε.
Υλικά συνταγής
- 1 ποτήρι νερού καρύδια (120 γρ. περίπου) ψιλοκομμένα (όχι σε σκόνη)
- 1/2 φλ. ποτήρι νερού φρυγανιά τριμμένη σε σκόνη
- 3/4 ποτήρι νερού ζάχαρη
- 4 αυγά
- 1 γεμάτο κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κοφτή κ.σ. κανέλα σκόνη
- 3/4 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
- Για το σιρόπι: [*]
- 1 ποτήρι νερού ζάχαρη
- 1 ποτήρι νερού νερό
- 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 μικρό στικ κανέλας
- Για τη κρέμα:
- 1 κουτί (397γρ.) ζαχαρούχο γάλα
- 4 φλ. τσαγιού νερό
- 1 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα
- 6 κ.σ. κορν φλάουρ ή νισεστέ
- 1 φακελάκι βανίλια
- 3 αυγά
- Για την επικάλυψη:
- 200 ml κρέμα γάλακτος φυτική για σαντιγί ή κανονική με 35% λιπαρά, κρύα
- 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένα καρύδια για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Για τη καρυδόπιτα: Χτυπάτε σε μεγάλο μπολ με το μίξερ τα ασπράδια σε πηχτή μαρέγκα. Σε άλλο μπολ χτυπάτε στο μίξερ για αρκετή ώρα τους κρόκους με τη ζάχαρη και μόλις αφρατέψει το μείγμα το μεταφέρετε στο μπολ με τα ασπράδια μαρέγκα. Προσθέτετε και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη καρυδόπιτα και ανακατεύετε πολύ απαλά με το ΧΕΡΙ, με κυκλικές κινήσεις, για λίγη ώρα, έως ότου ενσωματωθούν τα υλικά και έχετε έναν αφράτο χυλό. Σε περίπτωση που ο χυλός είναι σφιχτός προσθέτετε λίγο κονιάκ επιπλέον.
- Αδειάζετε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο στρογγυλό ταψί 25 εκ. ή αντίστοιχο μακρόστενο 20×30 εκ. περίπου, το στρώνετε ομοιόμορφα και το ψήνετε για 30-35 λ περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Για το σιρόπι: Βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και τα βράζετε 6 λ από τη στιγμή που θα κοχλάσει. Περιχύνετε με κρύο σιρόπι τη ζεστή καρυδόπιτα και το αφήνετε για 30 λ περίπου ή μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι και κρυώσει καλά η καρυδόπιτα.
- Για τη κρέμα: Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνετε το ζαχαρούχο γάλα μαζί με το νερό και τα αφήνετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να πάρει βράση. Σε ένα μπολ βάζετε το φρέσκο γάλα, τη βανίλια και το κορν φλάουρ και ανακατεύετε καλά να διαλυθούν.
- Ρίχνετε το μείγμα γάλακτος μέσα στη κατσαρόλα με το ζαχαρούχο γάλα ανακατεύετε να ενσωματωθεί και προσθέτετε τα αυγά, ένα τη φορά, ανακατεύοντας γρήγορα μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να ενσωματώνονται πλήρως. Μόλις η κρέμα αρχίσει να κάνει “φουσκάλες” την αποσύρετε από τη φωτιά, την αφήνετε να χλιαρίνει ελαφρώς και μετά την απλώνετε πάνω από τη καρυδόπιτα. Την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
- Για την επικάλυψη: Όταν κρυώσει καλά και σταθεροποιηθεί η κρέμα επικάλυψης, χτυπάτε τη κρύα κρέμα γάλακτος σε πηχτή σαντιγί και την απλώνετε πάνω από τη κρέμα. Πασπαλίζετε την επιφάνεια πάνω από τη σαντιγί με τα τριμμένα καρύδια τη βάζετε για 30-40 λ στο ψυγείο και μετά σερβίρετε.
[*] Σημείωση: Μπορείτε να παραλείψετε το σιρόπιασμα της καρυδόπιτας. Σε αυτή τη περίπτωση, αφού κρυώσει η καρυδόπιτά σας, αντί να τη σιροπιάσετε, τη σπάτε με τα χέρια σας σε κομμάτια τα οποία βάζετε σε ένα μπολ. Όταν κατεβάσετε τη κρέμα ζαχαρούχου από τη φωτιά περιχύνετε με τη μισή ποσότητα κρέμας το κομματιασμένο κέικ μέσα στο μπολ και ανακατεύετε καλά για να ενωθεί η κρέμα με το κέικ/καρυδόπιτα.
Στη συνέχεια, απλώνετε το κέικ σε ένα πυρέξ 34Χ26 εκ. περίπου και βάζετε από πάνω την υπόλοιπη μισή κρέμα ζαχαρούχου, απλώνοντάς την να πάει παντού. Συνεχίζετε τη διαδικασία με τη σαντιγί.
Πηγή: Αρχική ιδέα προσαρμοσμένη από https://xrysessyntages.com
10/11/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Καρυδόπιτα με κρέμα
[*]Source link