Μια συνταγή για υπέροχα κανταϊφάκια με κρέμα μπουγάτσας και μπόλικο σιρόπι. Σερβίρετε σκέτα ή με παγωτό και απλά… απολαύστε τα.
Υλικά συνταγής
- Για τα κανταϊφάκια:
- 450 γρ. φύλλο κανταΐφι
- 100 γρ. βούτυρο (κατά προτίμηση) ή μαργαρίνη λιωμένη
- Για τη κρέμα μπουγάτσας:
- 3 αυγά
- 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- ξύσμα 1 λεμονιού
- 1 κοφτό κ.γ. σκόνη βανίλιας
- 5 φλ. τσαγιού γάλα
- ½ κ.γ. αλάτι
- 1 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
- Για το σιρόπι:
- 800 γρ. ζάχαρη
- 3 ποτήρια νερού νερό
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 λεπτή φετούλα λεμόνι
Εκτέλεση συνταγής
- Αραιώνουμε το κανταΐφι, τραβώντας τις “κλωστές” του προσεκτικά και απαλά με τα χέρια μας, μέχρι να αφρατέψει. Απλώνουμε το αραιωμένο κανταΐφι σε ένα ρηχό ταψί, το περιχύνουμε με το περισσότερο λιωμένο βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) και με τις παλάμες μας τρίβουμε τις κλωστές του προσεκτικά, για να βραχούν όλες όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται. Σκεπάζουμε το ταψί με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη.
- Για τη κρέμα μπουγάτσας: Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα αφράτο και ανοιχτόχρωμο. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τη σκόνη βανίλιας και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με ελάχιστο αλάτι, χωρίς όμως το γάλα να κάψει και να αφρίσει. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι πασπαλιστά και σταδιακά, ανακατεύοντας διαρκώς με ένα σύρμα για να μην σβολιάσει. Μαγειρεύουμε τη κρέμα αυτή σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξει αρκετά και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
- Προσθέτoυμε στην κατσαρόλα το μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, μέχρι να φτιάξουμε ένα ενιαίο και λείο μείγμα. Αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο σε ένα μεγάλο μπολ (για να μην πήξει το αυγό από τη ζεστή κατσαρόλα), το σκεπάζω με διάφανη μεμβράνη για να μην σχηματίσει πέτσα και το αφήνω κατά μέρος για να κρυώσει τελείως.
- Για τα κανταϊφάκια: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου.
- Παίρνουμε μια μικρή χουφτίτσα φύλλο κανταΐφι, την απλώνουμε σε ένα ξύλο κοπής φροντίζοντας να μην είναι πολύ αραιωμένες οι “κλωστές” του, αλλά σχετικά πυκνές μεταξύ τους. Στη μία άκρη βάζουμε 1 κ.γ. από την κρέμα μπουγάτσας, τυλίγουμε το κανταϊφάκι σε ρολό και το βάζουμε στο βουτυρωμένο ταψί.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Ανάλογα με το μέγεθος φτιάχνουμε περίπου 30 μικρά κανταϊφάκια (ή 25 μεγαλύτερα), τα βάζουμε όλα στο βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 25 λ περίπου.
- Για το σιρόπι: Βράζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα για 7 περίπου λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Το αφήνουμε να γίνει χλιαρό και περιχύνουμε τα επίσης χλιαρά κανταϊφάκια, μέσα στο ταψί τους. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και σερβίρουμε.
Σημείωση: Για να μείνουν τραγανά τα κανταϊφάκια, τα αφήνoυμε οπωσδήποτε να κρυώσουν μετά το ψήσιμο και να γίνουν χλιαρά πριν τα σιροπιάσετε. Εξίσου χλιαρό οπωσδήποτε πρέπει να είναι και το σιρόπι.
Πηγή
14/12/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κανταϊφάκια με κρέμα μπουγάτσας