Από το προηγούμενο βράδυ, βάζουμε τα αμύγδαλα σε ένα μπολ, τα καλύπτουμε με νερό και τα αφήνουμε όλη τη νύχτα στο ψυγείο να μουλιάσουν καλά.
Την επόμενη μέρα, στραγγίζουμε τα αμύγδαλα και τα ρίχνουμε στον κάδο του μπλέντερ.
Προσθέτουμε το παγωμένο νερό, το ψωμί, το σκόρδο, το ξίδι, το αγγούρι και το ξινόμηλο και τα πολτοποιούμε μερικά λεπτά, μέχρι να αποκτήσουμε ένα λείο, ομοιογενές μείγμα.
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε, αν χρειάζεται, το ξίδι. Προσθέτουμε αλάτι και 1–2 παγάκια και με το μπλέντερ σε λειτουργία ρίχνουμε με ροή κλωστής το ελαιόλαδο.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και ενσωματώνουμε το γιαούρτι ανακατεύοντας.
Σερβίρουμε αμέσως την παγωμένη σούπα αμυγδάλου σε ανοιχτά μπολ.
Γαρνίρουμε με κομμένες ρώγες σταφυλιού, αλατισμένα αμύγδαλα, κεράσια και λίγες φύτρες.
Ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και τρίβουμε από πάνω λίγο πιπέρι.