Φαίνεται ότι πέρασαν οι καλές μέρες για τον Ερντογάν, που κάθε τρεις και λίγο μιλούσε στο τηλέφωνο με τον Τραμπ!
Μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ, μια έντονη διπλωματική κίνηση συνεχίζεται στη γραμμή Άγκυρας – Ουάσιγκτον.
Μάλιστα η ρητορική της κυβέρνησης του AKP για μεταρρυθμίσεις συνδέεται με την εκλογή του Μπάιντεν. Σημειώνεται ότι ο Mehmet Ali Yalçındağ, ο άνθρωπος που είχε δημιουργήσει τη γέφυρα μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν, έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Μπάιντεν πρόσφατα.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπάιντεν, ο οποίος είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με πολλούς παγκόσμιους ηγέτες, δεν πραγματοποίησε κάποια τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Στην έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Middle East Eye με την υπογραφή του Ragıp Soylu, αναφέρεται ότι η ομάδα του Προέδρου Ερντογάν ζήτησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αλλά το αίτημα δεν απαντήθηκε από την ομάδα Μπάιντεν μετά από ένα μήνα.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο Μπάιντεν εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στο αίτημά του για τηλεφωνική επικοινωνία, μόλις επτά ημέρες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του, κάτι που ερμηνεύεται ως «ασυνήθιστη περιφρόνηση για έναν ισχυρό σύμμαχο του ΝΑΤΟ».
Σύμφωνα με πληροφορίες, που προέρχονται από τρία άτομα που γνωρίζουν από κοντά το θέμα, το γραφείο του Ερντογάν ζήτησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπάιντεν τον περασμένο μήνα.
Στην έκθεση του Middle East Eye, η απόφαση του Μπάιντεν να μην ανταποκριθεί στο αίτημα Ερντογάν, αποδίδεται σε αυτά που είπε σε συνέντευξή του στους New York Times και υποστήριξε ότι δεν ήταν «έκπληξη».
Ο Μπάιντεν είπε στο πρόγραμμα «Εβδομαδιαία των New York Times» τον Δεκέμβριο του 2019:
“Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε μια διαφορετική προσέγγιση απέναντί του (Ερντογάν). Πρέπει να δηλώσουμε σαφώς ότι υποστηρίζουμε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης. Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα ότι η θέση μας είναι να ενσωματώσουμε τον κουρδικό πληθυσμό που θέλει επίσης να πάρει θέση στο κοινοβούλιο. Πρέπει να μιλήσουμε για αυτό που πιστεύουμε ότι είναι λάθος. Πρέπει να πληρώσουν για αυτό που έκαναν. Πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα για το αν θα του πουλήσουμε ή όχι όπλα. Ειδικά όταν θεωρούμε ότι έχουν ένα σύστημα αεροπορικής άμυνας που προσπαθούν να τεστάρουν πετώντας ένα F-16.”
Τα λόγια αυτά το Μπάιντεν απασχόλησαν την τουρκική κοινή γνώμη μετά από επτά μήνες. Τότε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε πει: “Απορρίπτουμε ριζικά τέτοιες επιβολές. Είναι μια δήλωση που έγινε ανοήτως, από κάποιον που δεν γνωρίζει καλά το τουρκικό έθνος”.
Ο εκπρόσωπος του προεδρικού εκπροσώπου Ιμπραήμ Καλίν χαρακτήρισε επίσης την εκτίμηση του Μπάιντεν για την Τουρκία ως “απόλυτη άγνοια, αλαζονεία και υποκρισία”.
Ο Καλίν πρόσθεσε επίσης ότι “η περίοδος που δίνατε διαταγές στην Τουρκία έληξε. Αλλά αν εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι μπορείτε να το κάνετε, ορίστε, εδώ είμαστε. Θα πληρώσετε όμως το τίμημα”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν χρησιμοποίησε έναν πιο ήπιο λόγο.
Ο Ερντογάν είχε πει: “Αυτό που δεν μπόρεσαν να κάνουν μέσω πραξικοπήματος στην Τουρκία, δεν διστάζουν να το κάνουν μπροστά στις κάμερες, υποστηρίζοντας την αντιπολίτευση. Τι φίλους έχουμε τελικά! Εμείς έχουμε συζητήσει και έχουμε πιει και ένα τσάι μαζί. Πώς μπορεί να χρησιμοποιείτε μια τέτοια φράση για εμάς;”.
Στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν βαριές εκφράσεις για τον Μπάιντεν.
Σε ένα άρθρο της εφημερίδας Yeni Şafak, γράφτηκε ο τίτλος “Ο γεροξεκούτης Μπάιντεν ξέχασε το όνομα της επαρχίας στην οποία πήγε”.
Σε αναφορές στα τουρκικά MΜE, επισημαίνεται ότι ο Ερντογάν δεν βιάστηκε να συγχαρεί τον Μπάιντεν για την εκλογική του νίκη στις 3 Νοεμβρίου:
“Δεν βιάστηκε επειδή η Άγκυρα έδινε σημασία στις θερμές σχέσεις της με την κυβέρνηση Τραμπ. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ήταν ένας από τους τελευταίους παγκόσμιους ηγέτες που έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Μπάιντεν τον Νοέμβριο”.
Τόσο η προεδρική ομάδα του Μπάιντεν όσο και η Προεδρία της Τουρκίας, αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα.
Από την άλλη πλευρά, ενώ υπάρχουν ειδήσεις για προσπάθειες του τουρκικού λόμπι να έλθει σε επαφή με την κυβέρνηση Μπάιντεν, το μήνυμα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, ότι “Δεν είναι σωστό να τραβήξουμε ξίφη με την κυβέρνηση Μπάιντεν”, τράβηξε την προσοχή.
Τέλος, η αρθρογράφος της εφημερίδας Hürriyet, Χάντε Φιράτ, ισχυρίστηκε ότι το μήνυμα της ομάδας Μπάιντεν που δόθηκε στην Άγκυρα είναι ότι ορισμένες από τις ομιλίες της Μπάιντεν αφορούσαν την προεκλογική εκστρατεία και την εγχώρια πολιτική.
Πηγή: ahval.me