Ένα νοστιμότατο, αφράτο, φρουτώδες και υγρό κέικ πορτοκαλιού καλυμμένο με ένα εκπληκτικό κρεμώδες γλάσο με πραλίνα και τυρί κρέμα, που θα απογειώσει τη γεύση του. Μια απλή, εύκολη και τέλεια συνταγή (από εδώ) για ένα λαχταριστό κέικ, που το άρωμα του πορτοκαλιού θα “γεμίσει” την κουζίνα σας την ώρα που θα ψήνετε και σίγουρα δεν θα “κρατήσει” και δεύτερη μέρα. Μια συνταγή για ένα κέικ που θα γίνει το αγαπημένο σας! Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
- Για το κέικ
- 1½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 γεμάτα κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 4 αυγά
- ½ φλ. τσαγιού φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 2 πορτοκαλιών το ξύσμα (τριμμένο στο πολύ ψιλό του τρίφτη)
- ½ φλ. τσαγιού σπορέλαιο, κατά προτίμηση ηλιέλαιο
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- Για το γλάσο πραλίνας
- 115 γρ. μαλακό τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ. πραλίνα φουντουκιού σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
- 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση συνταγής
- Για το κέικ: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Λαδώνετε καλά και αλευρώνετε ένα στρογγυλό ταψί ή φόρμα με αποσπώμενη βάση 23 εκ. και το αφήνετε στην άκρη. Βεβαιωθείτε ότι λαδώσατε και αλευρώσατε το ταψί σας πολύ καλά.
- Ρίχνετε τα αυγά στο κάδο του μίξερ και τα χτυπάτε στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν. Μετά αρχίζετε να προσθέτετε σταδιακά τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα, σε δυνατή ταχύτητα, για περίπου 5 λ ή μέχρι να έχετε ένα πολύ αφράτο μείγμα. Μετά ενσωματώνετε και το ξύσμα πορτοκαλιού μαζί με το εκχύλισμα βανίλιας.
- Σε ένα μπολ αναμιγνύετε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Μετά χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και χτυπώντας προσθέτετε το μείγμα αλευριού, το σπορέλαιο και το φρέσκο χυμό πορτοκαλιού εναλλάξ σε παρτίδες. Πρώτα μερικές κουταλιές αλεύρι, μετά λίγο λάδι και μετά λίγο χυμό πορτοκαλιού μέχρι να τα προσθέσετε όλα. Τα χτυπάτε όλα μαζί για ακόμα 1 λ και σβήνετε το μίξερ. Το μείγμα θα είναι αραιό αλλά μην ανησυχείτε.
- Αδειάζετε το μείγμα στην έτοιμη φόρμα και τη ψήνετε για 50-60 λ. ανάλογα με το φούρνο σας. Κάνετε το πείραμα με ένα ξύλινο καλαμάκι στα 50 λ ψησίματος να δείτε αν βγει καθαρό. Όταν ψηθεί το ξεφουρνίζετε και το αφήνετε μέσα στη φόρμα πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσει τελείως.
- Σημείωση: Όταν το ψήνετε μην ανοίξετε το φούρνο σας πριν τα 40 λ ψησίματος. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος το κέικ σας θα φουσκώσει πολύ και θα σας τρομάξει πιστεύοντας ότι θα χυθεί από το ταψί. Μην ανησυχείτε δεν θα χυθεί. Όταν το βγάλετε από το φούρνο θα “πέσει” ελαφρώς.
- Για το γλάσο πραλίνας: Σε ένα μέτριο μπολ ρίχνετε το μαλακό τυρί κρέμα και το χτυπάτε με το μίξερ, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, για 3-4 λ ή μέχρι να αφρατέψει καλά αφαιρώντας συχνά, ξύνοντας με μαχαίρι, το τυρί που μένει στα τοιχώματα του μπολ.
- Ρίχνετε το αλάτι και στη συνέχεια αρχίζετε να προσθέτετε σταδιακά τη ζάχαρη άχνη συνεχίζοντας το χτύπημα για 1 λ. Μετά προσθέτετε την πραλίνα και χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως για περίπου 1 λ σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα ή για 2 λ σε χαμηλή ταχύτητα.
- Βάζετε το γλάσο πραλίνας στο ψυγείο για λίγα λεπτά να “δέσει” ελαφρώς για να μπορείτε να τη χειριστείτε εύκολα. Μετά Ξεφοράρετε το κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος και το καλύπτετε με το γλάσο. Διακοσμείστε το προαιρετικά με φέτες πορτοκαλιού ή τρούφα σοκολάτας και καλή σας απόλαυση!
Tips: Δεδομένου ότι χρησιμοποιούμε λάδι αντί για βούτυρο, για να προσθέσουμε υγρασία στο μείγμα είναι σημαντικό να χτυπήσουμε αρκετά τα αυγά, σε υψηλή ταχύτητα, για να πάρουμε ένα ελαφρύ αλλά πολύ αφράτο μείγμα. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να προσθέσουμε “αέρα” και να φουσκώσει το κέικ.
Αποθήκευση: Το κέικ διατηρείται σε δροσερή θερμοκρασία δωματίου για έως και 2 ημέρες καλά σκεπασμένο αρκεί να μην το έχετε αλείψει με το γλάσο. Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο τυλιγμένο σε πλαστική μεμβράνη, χωρίς γλάσο, για έως και 4 ημέρες. Επίσης να καταψυχθεί (διπλά τυλιγμένο σε πλαστική μεμβράνη για να μην “στεγνώσει”) για έως και 3 μήνες πάντα χωρίς γλάσο.
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κέικ πορτοκάλι με υπέροχο γλάσο πραλίνας