Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα 25 ή 27 εκ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις.
Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο μέχρι να σκουρύνει ελαφρά, να καραμελώσει και να βγάλει όλα τα αρώματά του. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.
Χτυπάμε σε ένα μπολ με το σύρμα τα αβγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα και το ξινόγαλο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ρίχνουμε το χυμό, το λάδι και το κρύο βούτυρο και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα κοσκινισμένα υλικά αναδιπλώνοντας απαλά το μείγμα.
Τέλος, ενσωματώνουμε τα μισά βατόμουρα αναδιπλώνοντας απαλά.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνειά του με κουτάλι.
Κρατάμε 5-6 βατόμουρα για το γαρνίρισμα και βάζουμε τα υπόλοιπα στην επιφάνεια.
Ψήνουμε το κέικ στην κάτω σχάρα του προθερμασμένου φούρνου για μία ώρα, μέχρι να βγαίνει στεγνή από ζύμη η λάμα ενός μαχαιριού που θα μπήξουμε στο κέντρο του.
Αφήνουμε το κέικ να σταθεί για 15 λεπτά και το ξεφορμάρουμε να κρυώσει τελείως.