Κέικ αμυγδάλου, χωρίς γλουτένη, με γέμιση και επικάλυψη μια δροσερής και αέρινης σοκολατένιας κρέμας τυριού. Μια απλή και εύκολη συνταγή (από εδώ) για να απολαύσετε ένα υπέροχο γλύκισμα με την οικογένεια και τους καλεσμένους σας σε όλες τις περιστάσεις και που θα τους εντυπώσει με την υπέροχη υφή και εξαιρετική γεύση του.
Υλικά συνταγής
- Για το κέικ / παντεσπάνι
- 6 μεγάλα αυγά (χωριστά οι κρόκοι και τα ασπράδια)
- 1 φλ. τσαγιού (125 γρ) αλεύρι αμυγδάλου (σε όλα τα σούπερ μάρκετ)
- 50 γρ. κορν φλάουερ
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 50 γρ. αποξηραμένο ινδοκάρυδο
- 2 κ.σ. σιρόπι αγαύης ή άλλο γλυκαντικό επιλογής σας όπως μέλι ή ζάχαρη
- Για τη σοκολατένια κρέμα τυριού
- 100 ml κρέμα γάλακτος πλήρης 35-36% λιπαρά, κρύα
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 200 γρ. μαλακό τυρί κρέμα Μασκαρπόνε
- 2 κ.σ. σκόνη κακάο
- 2 κ.σ. σιρόπι αγαύης ή ζάχαρη διαίτης (στέβια) ή ζάχαρη άχνη
- φιλέ αμυγδάλου για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Για το κέικ/παντεσπάνι: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Λαδώνετε και στρώνετε με λαδόκολα ένα στρογγυλό ταψάκι με διάσταση βάσης 21 εκ. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε καλά το αλεύρι αμυγδάλου με το κορν φλάουρ και το μπέικιν πάουντερ και τα αφήνετε στην άκρη.
- Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια. Βάζετε τα ασπράδια σε ένα μπολ και τα χτυπάτε με το μίξερ, σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να έχετε μια πηχτή μαρέγκα που να “στέκεται”. Μειώνετε τη ταχύτητα του μίξερ στο χαμηλό και προσθέτετε σταδιακά τους κρόκους, έναν τη φορά, χτυπώντας μετά από κάθε προσθήκη να ενσωματώνονται πλήρως.
- Προσθέτετε την αγαύη ή άλλο γλυκαντικό επιλογής και μετά αρχίζετε να ρίχνετε σε δόσεις το μείγμα αλευριού εναλλάξ με το αποξηραμένο ινδοκάρυδο συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και έχετε ένα λείο ομοιογενές μείγμα. Μην παραχτυπήσετε το μείγμα. Το αδειάζετε στο ταψάκι, ισιώνετε την επιφάνειά του και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 40 λ.
- Επειδή ο κάθε φούρνος είναι διαφορετικός και το χρόνος ψησίματος εξαρτάται πάντοτε από το φούρνο, μετά από μισή ώρα ψησίματος ελέγχετε αν το κέικ σας είναι έτοιμο, βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του. Αν βγει στεγνή και καθαρή σημαίνει ότι το κέικ είναι έτοιμο και το βγάζετε από το φούρνο, διαφορετικά συνεχίζετε το ψήσιμο για 5-10 λ επιπλέον.
- Όταν ψηθεί το βγάζετε από το φούρνο, το μεταφέρετε σε σχάρα να σταθεί για 15 λ και μετά το ξεφορμάρετε πάνω στη σχάρα και τα αφήνετε μέχρι να κρυώσει καλά. Όταν κρυώσει, με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το μέρος της επιφάνειας που έχει φουσκώνει, ώστε να έχετε μια οριζόντια επιφάνεια και μετά το κόβετε οριζόντια στη μέση.
- Για τη σοκολατένια κρέμα τυριού: Σε ένα μπολ ρίχνετε τη κρύα κρέμα γάλακτος και το εκχύλισμα βανίλιας και τα χτυπάτε μέχρι να έχετε μια πηχτή σαντιγί που να κάνει κορυφές και να “στέκεται”. Σε άλλο μεγάλο μπολ βάζετε το τυρί κρέμα, το κακάο και το γλυκαντικό επιλογής σας και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να έχετε ένα αφράτο, ομοιογενές, κρεμώδες μείγμα.
- Αφήνετε το μίξερ και αρχίζετε να ρίχνετε σταδιακά, τη σαντιγί, λίγη τη φορά μέσα στο μπολ με το σοκολατένια μείγμα και ανακατεύετε με μαρίζ με πολύ απαλές κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Μεταφέρετε το 1 από τα 2 οριζόντια κομμάτια κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος και από πάνω στρώνετε περίπου τη μισή σοκολατένια κρέμα τυριού. Από πάνω τοποθετείτε το δεύτερο οριζόντιο κομμάτι κέικ και από πάνω καθώς και στα τοιχώματα περιμετρικά απλώνετε με μια μαρίζ την υπόλοιπη σοκολατένια κρέμα τυριού. Πασπαλίζετε με φιλέ αμυγδάλου και βάζετε το γλυκό σας στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πριν το σερβίρετε.
09/03/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κέικ αμυγδάλου με δροσερή σοκολατένια κρέμα τυριού