Παραδοσιακό ελληνικό γλύκισμα των ημερών των Χριστουγέννων!
Ιδού μια παλαιά συνταγή παραδοσιακών ελληνικών κουραμπιέδων από την Πελοπόννησο
Για να φτιάξουν (100 κομμάτια) παίρνουν:
1,5 κ. αλεύρι (ή «όσο πάρει»),
1 κ. φρέσκο αιγοπρόβειο βούτυρο γάλακτος,
δυο κρόκκους αυγών,
ένα ποτήρι (του κρασιού) καλό κονιάκ,
ένα κουταλάκι (γλυκού) σόδα,
δυο κουταλάκια (γλυκού) μπέικινγκ πάουντερ,
5 βανίλλιες
ένα ποτήρι του νερού άχνη ζάχαρης, και
δυο φλ. (τσαγιού) αμύγδαλα, που τα ξεφλουδίζουν και τα καβουρδίζουν.
Σχετικά άρθρα: Μελομακάρονα και κουραμπιέδες: Όσα δεν γνωρίζουμε για την ιστορία των πιο αγαπημένων γλυκών των Χριστουγέννων
Κτυπάνε το βούτυρο, προσθέτουν ζάχαρη, κρόκκους αυγών και βανίλλιες, και μετά το κονιάκ, στο οποίο έχουν διαλύσει την σόδα και το μπ. πάουντερ. Μέσα στο μείγμα ρίχνουν το αλεύρι, έως ότου γίνει η ζύμη εύπλαστη. Μετά ρίχνουν και τα αμύγδαλα και τα ανακατέβουν.
Τα ψήνουν στους 140οC περίπου 50΄ στον «αέρα».
Οι πατροπαράδοτοι κουραμπιέδες των Ιώνων ήταν σε σχήμα φύλλου δένδρου.
Οι Χιώτες βάζουν και μαστίχα Χίου.
Άλλοι βάζουν μέσα και φουντούκια!
Φημισμένοι οι κουραμπιέδες Λαμίας και Νέας Καρβάλης (Καβάλας).
ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης «Τάματα και αναθήματα». Απόσπασμα από το υπό έκδοσιν έργο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΚΑΚΗ «ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Φωτογραφία Βούλα Παπαιωάννου από το αρχείο του Μουσείου Μπενάκη!