Αγώνα δρόμου κάνουν οι Αρχές προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία.
Αγώνα δρόμου κάνουν κάτοικοι και Αρχές προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία.
Οι περισσότερες περιοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο της φονικής κακοκαιρίας θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο, με τους πολίτες να προσπαθούν να καθαρίσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους από τη λάσπη, ενώ στοιβάζουν τα κατεστραμμένα υπάρχοντά τους στους δρόμους, προκειμένου να τα πάρουν τα φορτηγά της Περιφέρειας για απορρίμματα.
Προσπάθεια επανασύνδεσης της χώρας
Αρκετά 24ωρα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία δόθηκε ξανά στην κυκλοφορία η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης.
Όπως ανακοίνωσε η εταιρείας διαχείρισης του Αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου, η κυκλοφορία θα επιτραπεί αποκλειστικά για Ι.Χ. αυτοκίνητα και οχήματα βάρους έως 3,5 τόνων, ενώ θα είναι ανοιχτές μόνο δύο λωρίδες κυκλοφορίας -η αριστερή σε κάθε κατεύθυνση.
Για τα βαρέα οχήματα θα υπάρξει εκ νέου ανακοίνωση σε μεταγενέστερο χρόνο με βάση την εξέλιξη του φαινομένου και την δυνατότητα ολοκλήρωσης των ελέγχων στο σώμα της οδού, το οποίο παραμένει πλημμυρισμένο στην επίμαχη περιοχή.
Αγώνας με τα νεκρά ζώα και τις μολύνσεις
Οι κάτοικοι των κατεστραμμένων χωριών προσπαθούν να μεταφέρουν τα νεκρά ζώα από τις περιοχές τους, καθώς η «υγειονομική βόμβα» είναι έτοιμη να εκραγεί.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη έχουν αυξηθεί οι μολύνσεις. Συγκεκριμένα έχουν καταγραφεί συνολικά 181 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 187 λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Την ίδια στιγμή, 12 άτομα είναι στο νοσοκομείο με γαστρεντερίτιδα και 15 συνολικά με λοιμώξεις αναπνευστικού, ενώ επίσης, υπάρχουν δύο ύποπτα περιστατικά λεπτοσπείρωσης.
Επόμενη απειλή τα κουνούπια
Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, καλούνται να ανταπεξέλθουν και στα προβλήματα που φέρνει η επόμενη ημέρα της πλημμύρας.
Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος έξαρσης του ιού του Δυτικού Νείλου στη Θεσσαλία, καθώς τα λιμνάζοντα νερά αυξάνουν σημαντικά τον πληθυσμό των κουνουπιών στην περιοχή.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο όγκος του νερού που παραμένει στις πλημμυρικές περιοχές είναι ιδανικό περιβάλλον για την επώαση και τον πολλαπλασιασμό του κοινού κουνουπιού, που μεταφέρει τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν το έργο τους
Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία συμμετέχοντας, μεταξύ άλλων, ενεργά στην περισυλλογή νεκρών ζώων από περιοχές του νόμου που επλήγησαν από το φαινόμενο Daniel.
Συγκεκριμένα, έχουν διατεθεί 413 άτομα, 28 άτομα του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας σε 5 ομάδες, 80 πτυχιούχοι Πολιτικοί Μηχανικοί, 5 αξιωματικοί Υγειονομικού καθώς και 40 άτομα για αποκομιδή νεκρών ζώων.
Επίσης, επιχειρούν 72 μηχανήματα έργου, 70 οχήματα γενικής χρήσης, 4 οχήματα Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας, μια γέφυρα, 8 γεννήτριες, 31 λέμβοι απεγκλωβισμού, δύο ασθενοφόρα, εννέα λεωφορεία, επτά ελικόπτερα και ένα αρματαγωγό.
Για τις ανάγκες των πολιτών που επλήγησαν έχουν διατεθεί 88.135 λίτρα καυσίμων, 1.140 ράντζα, 1.540 κουβέρτες, 400 υποθέματα, δέκα τραπέζια, 42 καρέκλες και πέντε σκηνές.
Σε ετοιμότητα βρίσκονται 1.173 άτομα προσωπικό, 19 μηχανήματα έργου, 145 οχήματα γενικής χρήσης, 78 λεωφορεία, ένα αεροσκάφος C-130, ένα ελικόπτερο ΝΗ-90, ένα πλοίο ταχείας μεταφοράς.λ ενώ έχουν διατεθεί τα Κέντρα Αναπλήρωσης Απωλειών Υγείας (ΚΑΑΥ) Πλαταμώνα, Μαλακίου, Λεπτοκαρυάς και ΚΕΔΑ Σκοτίνας για φιλοξενία πληγέντων.
.