ΕΙΝΑΙ προφανές πως η Άγκυρα για να υπερπηδήσει τα εμπόδια και τις ενστάσεις όσων δεν καλοβλέπουν την εμπλοκή της Τουρκίας, επενδύει στις καλές σχέσεις που έχει με την Χαμάς και στο θέμα των ομήρων. Αν, δηλαδή, η Τουρκία καταφέρει να βοηθήσει στην απελευθέρωση των ομήρων τότε θα αποκτήσει ένα πλεονέκτημα στην προσπάθεια να γίνει «αποδεκτή» μεταξύ των άλλων εν δυνάμει μεσολαβητών.
ΤΗΝ ίδια ώρα, προχωρεί στην παρουσίαση ευφάνταστων ιδεών για… εκτόνωση της κρίσης. Η Τουρκία, η οποία προκαλεί κρίσεις, έχει ως εργαλείο επιβολής των σχεδιασμών της τις εντάσεις, προσπαθεί να διαδραματίσει, λοιπόν, μεσολαβητικό ρόλο. Βάζει τις φωτιές. Μπορεί να είναι και πυροσβέστης; Μάλλον όχι.
ΤΙ προτείνει, λοιπόν, η κατοχική δύναμη; Να είναι μέρος του σκηνικού, του γίγνεσθαι την επόμενη ημέρα της κρίσης. Όταν και όποτε εκτονωθεί η κρίση, να είναι μέρος της λύσης. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, δήλωσε πως έχει μεταφέρει πρόταση σύμφωνα με την οποία θα μπορούσαν τρίτα κράτη- με την Τουρκία περιλαμβανομένης- να λειτουργούν ως εγγυήτριες δυνάμεις, οι οποίες θα διασφαλίσουν ότι θα τηρείται και θα εφαρμόζεται μια πιθανή συμφωνία, που θα επιτευχθεί μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Αν και ανέφερε πως δεν βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων η Τουρκία να αναπτύξει ειρηνευτικό σώμα στην περιοχή, είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο και προφανώς ενδιαφέρει την κατοχική δύναμη. Γιατί η στρατιωτική παρουσία θα την τοποθετήσει εσαεί στην περιοχή. Και με στρατό!
Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ της κατοχικής δύναμης να έχει ρόλο και λόγο στην κρίση είναι διακαής πόθος. Η διπλωματική μηχανή της Άγκυρας βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη για να πετύχει τους στόχους της, που είναι να ενισχύσει την επιρροή της στην περιοχή, με στρατιωτική και άλλη παρουσία.