Η πολύπαθη περιοχή που από το 2014 έχει γίνει θέατρο συγκρούσεων μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και των φιλορώσων ανταρτών που έχουν φυσικά την υπόγεια στήριξη της Ρωσίας, έχει γίνει το επίκεντρο μιας νέας διένεξης μεταξύ Μόσχας και Δύσης με απρόβλεπτες συνέπειες για την περιφερειακή και όχι μόνο σταθερότητα.
Τα τύμπανα ενός νέου ψυχρού πολέμου χτυπούν απειλητικά τις τελευταίες εβδομάδες αφορμή για ακόμη μία φορά την Ανατολική Ουκρανία. Η πολύπαθη περιοχή που από το 2014 έχει γίνει θέατρο συγκρούσεων μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και των φιλορώσων ανταρτών που έχουν φυσικά την υπόγεια στήριξη της Ρωσίας, έχει γίνει το επίκεντρο μιας νέας διένεξης μεταξύ Μόσχας και Δύσης με απρόβλεπτες συνέπειες για την περιφερειακή και όχι μόνο σταθερότητα.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και να δούμε πως διαμορφώνεται ο συσχετισμός δυνάμεων αλλά και το τι υποστηρίζουν τα δύο εμπλεκόμενα μέρη:
- Η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία ότι προετοιμάζει εισβολή στην Ουκρανία, βάζοντας στο στόχαστρό της τη γιγαντιαία κινητοποίηση του ρωσικού στρατού κατά μήκος της συνοριογραμμής. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, υποστήριξε πως «υπάρχουν περισσότερα ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από το 2014, κατά την πρώτη ρωσική εισβολή». Τα σενάρια περί επιθετικής ενέργειας της Ρωσίας όμως, τροφοδοτούνται και από τις δηλώσεις ποικίλων κυβερνητικών στελεχών στη Ρωσία, όπως αυτή του αναπληρωτή προσωπάρχη του Κρεμλίνου προ ημερών: Η κήρυξη ευρείας κλίμακας εχθροπραξιών στο Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία-σ.σ.) εκ μέρους της κυβέρνησης του Κιέβου θα αποτελέσει για την Ουκρανία την αρχή του τέλους (…) Αυτό είναι σαν να αυτοπυροβολείσαι, να πυροβολείς τα πόδια σου και όχι τον κρόταφο».
- Η Ρωσία από την πλευρά της κατηγορεί την Ουκρανία για προετοιμασίες ευρείας ανακατάληψης των ανατολικών επαρχιών της που έχουν αποσχισθεί, πράγμα που περιέχει δόσεις αλήθειας. Ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι προχώρησε σε στροφή 180 μοιρών από την προεκλογική του ρητορική για συμφιλίωση και συμβιβασμούς με τη Μόσχα. Πλέον άλλαξε την επίσημη πολιτική του ουκρανικού κράτους στοχεύοντας και στην ανακατάληψη της Κριμαίας η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014. Σε πρόσφατη τηλεφωνική του επικοινωνία με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος να προστατευθεί η χώρα του είναι να ενταχθεί στη Συμμαχία. Μια κίνηση η οποία θα ανατίναζε τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, καθώς η εκπεφρασμένη θέση της Ρωσίας είναι κατά της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και θα προκαλούσε την οργή του Κρεμλίνου. Προς ώρας οι ΗΠΑ δεν φαίνονται θετικές στο ενδεχόμενο να δώσουν πρόσκληση ένταξης στην Ουκρανία.
- Η Μόσχα κατηγορεί επίσης την Δύση πως περιμετρικά των συνόρων της Ρωσίας έχουν συγκεντρωθεί 40.000 άνδρες και 15.000 οχήματα, με τον υπουργό Άμυνας να υποστηρίζει μάλιστα πως «γίνεται μετακίνηση στρατευμάτων στην Ευρώπη κοντά στα ρωσικά σύνορα. Οι βασικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στις περιοχές πλησίον της Μαύρης Θάλασσας και στην περιοχή της Βαλτικής». Τη Δευτέρα δε, η Ουάσιγκτον ενημέρωσε για τη διέλευση δύο αμερικανικών πολεμικών πλοίων μέσω του Βοσπόρου στην Μαύρη Θάλασσα, στην οποία θα παραμείνουν από τις 14-15 Απριλίου έως τις 4-5 Μαΐου.
Διαβάστε τη συνέχεια στο Newpost.gr