Οι εξαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία σταματούν και πάλι. Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι εμποδίζει μαζικά τις εξαγωγές. “Υπάρχουν περισσότερα από 100 φορτηγά πλοία με σιτηρά εγκλωβισμένα στον Βόσπορο, επειδή οι Ρώσοι αξιωματούχοι καθυστερούν σκόπιμα τις συμφωνημένες επιθεωρήσεις των πλοίων”, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Γεωργίας Μικόλα Σόλσκι στη Handelsblatt. Και αυτό παρά τη διεθνή συμφωνία για τη διατήρηση του εξαγωγικού διαδρόμου μέσω της Μαύρης Θάλασσας ελεύθερου.
Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Επιχειρήσεων με έδρα το Κίεβο, ένας εμπορικός σύνδεσμος ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία, κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου και, ως εκ τούτου, απευθύνθηκε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και στον Τούρκο απεσταλμένο Γιαγκμούρ Αχμέτ Γκιουλντέρε: Ο αριθμός των επιθεωρήσεων των φορτηγών πλοίων μεταφοράς σιτηρών στην Κωνσταντινούπολη έχει μειωθεί δραματικά, με καθυστερήσεις αρκετών εβδομάδων για τα πλοία, είπε.
Ο λόγος, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Eba, Οξάνα Μιρόνκο, είναι ότι από τις αρχές Ιανουαρίου οι Ρώσοι επιθεωρητές ψάχνουν μόνο δύο με τρία πλοία την ημέρα, ενώ πριν οι επιθεωρήσεις γίνονταν σχεδόν διψήφιοι αριθμοί καθημερινά. Τώρα, 25 επιθεωρήσεις την ημέρα είναι απαραίτητες λόγω της βιασύνης των φορτηγών πλοίων που φέρνουν σιτηρά από την Ουκρανία, δήλωσε ο Μιρόνκο.
Η Ρωσία είχε αποκλείσει όλα τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας για αρκετούς μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Μόλις τον Ιούλιο συμφωνήθηκε η “Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας”: ένας διάδρομος μέσω της Μαύρης Θάλασσας, η οποία εξορύσσεται στη βόρεια ακτή. Ουκρανοί πιλότοι καθοδηγούν φορτηγά πλοία από όλο τον κόσμο από τρία λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας μέσω εσωτερικών υδάτων στην ανοιχτή θάλασσα.
Σε ένα κέντρο καταστάσεων στην Κωνσταντινούπολη, εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ ελέγχουν αν τα φορτηγά αυτά έχουν φορτώσει μόνο αγροτικά προϊόντα όταν έρχονται από την Ουκρανία. Και αν δεν έχουν όπλα στο αεροσκάφος κατά το ταξίδι της επιστροφής.
Η συμφωνία για τα σιτηρά λήγει λίγες ημέρες πριν από την επέτειο της έναρξης του πολέμου
Η συμφωνία, με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, καλύπτει την εξαγωγή σιτηρών και άλλων βασικών γεωργικών προϊόντων, όπως ηλιόσποροι για μαγειρικό λάδι, καθώς και λιπάσματα και αμμωνία. Τον Νοέμβριο, η συμφωνία παρατάθηκε για άλλες 120 ημέρες. Συνεπώς, θα λήξει λίγες ημέρες πριν από την επέτειο της έναρξης του πολέμου, εάν δεν παραταθεί εκ νέου.
Η επιβράδυνση των ρωσικών εξαγωγών επιδεινώνεται από τις απώλειες των καλλιεργειών στην Ουκρανία λόγω του πολέμου. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες καλλιεργειών στη χώρα του, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Σόλσκι: αντί για 107 εκατομμύρια τόνους το προηγούμενο έτος, οι αγρότες θα μπορούσαν να συγκομίσουν μόνο 65 έως 67 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, αραβόσιτου, ελαιοκράμβης και καλλιεργειών όπως φασόλια, σόγια και ηλιόσπορους κατά το πολεμικό έτος 2022.
Ένα καλό τέταρτο της ουκρανικής γεωργικής γης κατέχεται από ρωσικά στρατεύματα. Και φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του, θα πρέπει να είναι μόνο 55 εκατομμύρια τόνοι. Οι λόγοι είναι η σημαντικά χαμηλότερη χρήση λιπασμάτων και η λιγότερη σπορά, επειδή απλά δεν είναι πλέον κερδοφόρα για πολλούς αγρότες.
Εκκαθάριση 650 πλοίων – αλλά γίνεται όλο και πιο ακριβή για τους εξαγωγείς
Σύμφωνα με την Eba, περισσότερα από 650 πλοία έχουν εκκαθαριστεί στην Κωνσταντινούπολη από τότε που άνοιξε ο διάδρομος. Από την Ουκρανία έχουν εξαχθεί 50 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων. Πολλές από τις εξαγωγές πηγαίνουν στην Αφρική. Προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, ο ΟΗΕ έπρεπε να δεσμευτεί για τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας στις ρωσικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων.
Η Μόσχα φοβάται ότι μετά τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις, θα μπορούσαν να επιβληθούν τιμωρητικά μέτρα και στις εξαγωγές ρωσικών γεωργικών προϊόντων ή – όπως στην περίπτωση της Λευκορωσίας, η οποία υποστηρίζει τον πόλεμο της Ρωσίας – λιπασμάτων ποτάσας.
Το πρόβλημα που έχει πλέον δημιουργηθεί στον Βόσπορο καθιστά επιπλέον δύσκολο για τους Ουκρανούς αγρότες να αποφασίσουν για την επερχόμενη περίοδο σποράς. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο νέων ελλείψεων σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας που εξαρτώνται ιδιαίτερα από τις ουκρανικές εξαγωγές σιταριού, αλεύρων και ηλιέλαιου.
“Πολλοί αγρότες δεν έχουν ακόμη πάρει το καλαμπόκι τους από τα χωράφια τους επειδή πολλά χωράφια είναι ναρκοθετημένα ή επειδή οι τιμές δεν είναι σωστές λόγω του υψηλού κόστους παράδοσης”, αναφέρει ο υπουργός Γεωργίας Σόλσκι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εξαγωγείς πρέπει να επιβαρύνονται με τα ναύλα, τα οποία έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο λόγω των ναυτιλιακών εμπλοκών. Τα ασφάλιστρα έχουν επίσης αυξηθεί σημαντικά λόγω του αυξημένου κινδύνου για τα πλοία. Ανά τόνο, το κόστος μεταφοράς θα ανέλθει σε 150 δολάρια, καθώς και 30 έως 40 δολάρια για την ασφάλιση, ενώ 273 έως 289 δολάρια προσφέρονται σήμερα για το ουκρανικό σιτάρι ζωοτροφών.
Απώλειες 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον γεωργικό τομέα – πολλές φάρμες χρειάζονται χρήματα
Ως εκ τούτου, δεν είναι σαφές πόσοι Ουκρανοί αγρότες θα συνεχίσουν. “Κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε τους αγρότες μας οικονομικά ζωντανούς”, διαβεβαιώνει ο επικεφαλής του τμήματος του Κιέβου. Ωστόσο, υπάρχει σημαντική ανάγκη για κεφάλαια μεταξύ των αγροτών και των γεωργικών επιχειρήσεων.
Επιπλέον, οι τιμές των λιπασμάτων αυξήθηκαν απότομα ως αποτέλεσμα της περσινής απότομης αύξησης των τιμολογίων φυσικού αερίου. Ο ρωσικός στρατός “βομβάρδισε” επίσης ένα εργοστάσιο λιπασμάτων στο Ντονμπάς, λέει ο Ουκρανός υπουργός Γεωργίας. Το εργοστάσιο στο Ντνίπρο δεν λειτουργεί λόγω του κινδύνου που διατρέχει ένα χημικό εργοστάσιο λόγω των συνεχών ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων, ενώ ένας άλλος κατασκευαστής λιπασμάτων παράγει μόνο όταν υπάρχει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια. Η απότομη αύξηση του κόστους των καυσίμων και των σπόρων, καθώς και οι κατεστραμμένες αποθήκες εμπόδισαν επίσης τους αγρότες να σπείρουν.
Η ρωσική εισβολή είχε ήδη κοστίσει στην Ουκρανία 40 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι μόνο στον γεωργικό τομέα. Λόγω της στοχευμένης ληστείας ουκρανικών αγροτικών προϊόντων, τα οποία στη συνέχεια εξήχθησαν στη Ρωσία ή ακόμη και μέσω του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία. Με βάση αεροφωτογραφίες, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η Ρωσία έκλεψε από εκεί αγροτικά προϊόντα αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και τα εξήγαγε από τη χώρα.
Άλλοι λόγοι για τις απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι οι κατεστραμμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, οι οποίες μόνο είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια 15 έως 20 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών για την Ουκρανία, καθώς και οι σοδειές που δεν συγκομίστηκαν λόγω ναρκών, τα βομβαρδισμένα σιλό σιτηρών, οι αποθήκες, οι αίθουσες με τα γεωργικά μηχανήματα και ο ατομικός γεωργικός εξοπλισμός. Και η μείωση των εξαγωγών κατά 47% μέχρι στιγμής, καθώς και η σημαντική αύξηση του κόστους εφοδιαστικής.
Στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές, “οι Ουκρανοί αγρότες που είναι αφοσιωμένοι στην πατρίδα τους, απλά υφίστανται κλοπές των καλλιεργειών και των ζώων τους”. Σε άλλους προσφέρεται μια “γελοία τιμή” για τα προϊόντα τους, στην οποία πρέπει στη συνέχεια να τα πουλήσουν, λέει ο υπουργός Γεωργίας Solskyj.
Ελπίδες για βοήθεια στους Ουκρανούς αγρότες
Ήταν πολύ χρήσιμο το γεγονός ότι η ΕΕ άνοιξε τις αγορές της, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, και δημιούργησε σιδηροδρομικές μεταφορές με απλουστευμένες τελωνειακές διαδικασίες. Αυτό κατέστησε δυνατή τη μεταφορά σιτηρών στα ρουμανικά λιμάνια του Δούναβη και της Μαύρης Θάλασσας καθώς και στα πολωνικά λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας και την πώλησή τους στο εξωτερικό. 3,3 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών, ελαιούχων σπόρων και σόγιας θα μπορούσαν να έχουν εξαχθεί μέσω άλλων οδών εκτός από τα συνήθη λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
Ο Σόλσκι ελπίζει τώρα ότι η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλοι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα παράσχουν δάνεια με ευνοϊκούς όρους για τις ουκρανικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τους αγρότες: “Οι αγρότες μας χρειάζονται ρευστότητα και φθηνά δάνεια”. Περαιτέρω ανοίγματα στην αγορά για την Ουκρανία είναι επίσης σημαντικά, όπως και ο τερματισμός της de facto αναστολής των ρωσικών επιθεωρητών στον διάδρομο σιτηρών στην Κωνσταντινούπολη.
capital.gr