Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επενδύει στην ακύρωση του αγωγού EastMed.
Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ίδια η Αγκυρα προκειμένου να κρατήσει ισορροπίες ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση αντικατοπτρίζουν οι μάλλον γενικόλογες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Για τον λόγο αυτό και ο κ. Ερντογάν επενδύει κυρίως στη ρητορική περί ακύρωσης του EastMed, ως απότοκου της προσέγγισης Τουρκίας και Ισραήλ. Δηλώνει, μάλιστα, αισιόδοξος για την πιθανότητα μεταφοράς ισραηλινού αερίου στην Τουρκία και την Ευρώπη. Πάντως χθες ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε ότι η κατασκευή ενός αγωγού Τουρκίας – Ισραήλ είναι βραχυπρόθεσμα δύσκολη, προσθέτοντας μάλιστα πως η δημιουργία ενός εναλλακτικού συστήματος απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο «δεν θα συμβεί γρήγορα».
Στην πτήση της επιστροφής του από το Ουζμπεκιστάν ο κ. Ερντογάν επέμεινε στη μη βιωσιμότητα του αγωγού EastMed με οικονομικούς όρους, λέγοντας ότι «δεν είναι δουλειά που μπορεί να γίνει. Να τοποθετηθούν σωλήνες από το Ισραήλ μέχρι την Ελλάδα». Είναι, ωστόσο ενδιαφέρον ότι σημείωσε πως «ο τρόπος που εξετάζει το Ισραήλ όσον αφορά τις εξαγωγές ενέργειας είναι ακατάλληλος από άποψη κόστους», σημειώνοντας πως «φαίνεται ότι η καταλληλότερη πορεία για αυτή τη δουλειά είναι να οδηγηθεί αυτό το φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας».
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επενδύει στην ακύρωση του αγωγού EastMed.
Κατά τον κ. Ερντογάν το ενδεχόμενο αυτό συζητείται ήδη στο εσωτερικό του Ισραήλ. «Φυσικά το συζητούν ήδη μεταξύ τους. Ως αποτέλεσμα, είπαν κι εκείνοι ότι ο καταλληλότερος τρόπος για αυτή τη δουλειά είναι να γίνει μέσω Τουρκίας. Στη συνάντησή μου με τον κ. Χέρτσογκ είπα, χωρίς άλλη καθυστέρηση επιτρέψτε μου να σας στείλω τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων. Εάν συζητήσετε λεπτομερώς το ενεργειακό θέμα με τον υπουργό μου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, όπως θα κάνατε εκτιμήσεις για την περιοχή με τον υπουργό Εξωτερικών μας, θα τα έχουμε όλα εδώ. Αρκεί να πείτε ειλικρινά, “εντάξει, κάνουμε αυτό το βήμα”», είπε ο κ. Ερντογάν σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος του Ισραήλ Γιτζάκ Χέρτσογκ του απάντησε θετικά.
Φαίνεται ότι όλα αυτά θα τεθούν επί τάπητος στην επίσκεψη που προγραμματίζεται να κάνει στις αρχές Μαΐου στην Αγκυρα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ. «Αν συζητήσουμε αυτό το θέμα με τον Μπένετ μετά το Ραμαζάνι και κάνουμε άμεσα βήματα, η διαδικασία θα επιταχυνθεί για την ισραηλινοτουρκική συνεργασία, το αργό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου» είπε ο κ. Ερντογάν. Μετά την επίσκεψη Μπένετ στην Αγκυρα αναμένεται και η μετάβαση στο Ισραήλ του κ. Τσαβούσογλου και του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. Οπως γνωστοποίησε ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μέρος των επαφών του στο Ισραήλ θα είναι και η συζήτηση για επαναφορά των πρέσβεων των δύο χωρών, ως εκ τούτου η περαιτέρω εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων.
Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων πραγματοποιήθηκε συζήτηση με προεδρεύοντες τους βουλευτές Τεντ Ντόιτς και Γουίλιαμ Κίτινγκ σχετικά με τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή ειδικών όπως οι Αλαν Μακόφσκι, Αλίσα ντε Κάρμπονελ, Χάουαρντ Αϊζενστατ και Φρέντερικ Κάγκαν.
Καθημερινή