Η άρση του εμπάργκο των χωρών του Κόλπου στο Κατάρ, μετά από τρία χρόνια, σηματοδοτεί μια νέα εποχή όσον αφορά τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή.
Αν και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν κοινοποιούνται και αναφέρεται ότι τα βασικά προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται, η «ειρήνη του Κόλπου» θα έχει οικονομικές, στρατιωτικές και πολιτικές επιπτώσεις, που θα φθάσουν μέχρι την Τουρκία!
Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύθηκε στην τουρκική εφημερίδα Birgün, η νέκα κατάσταση που θα διαμορφωθεί μετά την υπογραφή αυτής της συμφωνίας, θα επηρεάσει σοβαρά την Μουσουλμανική Αδελφότητα, βασικοί υποστηρικτές της οποίας είναι το Κατάρ, μαζί με την Τουρκία του Ερντογάν και του AKP. Αυτή η υποστήριξη ήταν ένας από τους κύριους λόγους για το εμπάργκο που επέβαλε ο Κόλπος στο Κατάρ. Με τη «συγχώρεση» που δόθηκε από τις χώρες του Κόλπου στο Κατάρ, η Αδελφότητα έχασε τον μεγαλύτερο χορηγό της.
Αυτό σημαίνει ότι το Κατάρ θα μειώσει και θα αλλάξει ριζικά τις πολιτικές υποστήριξης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και της Τουρκίας στη Συρία, τη Λιβύη και την Υεμένη.
Δεδομένου ότι το Κατάρ, μετά την εκδήλωση της Αραβικής Άνοιξης, κινείται μαζί με την κυβέρνηση του ΑΚΡ σε όλα τα θέματα περιφερειακής πολιτικής, μετά την εξομάλυνση των σχέσεών του με τη Σαουδικής Αραβία και τα ΗΑΕ με χειραψία, αναμένεται η Τουρκία να μείνει μόνο στις περιοχές που εκδηλώνει τις επεκτατικές της πολιτικές.
Επίσης στην ανάλυση αναφέρει μπορεί να έλθει στο προσκήνιο ακόμα και “το θέμα της βάσης που διατηρεί ο τουρκικός στρατός στο Κατάρ, με 5.000 άνδρες”. Σε αντάλλαγμα για τη βάση, λέγεται ότι μπορεί να ζητηθεί από την Άγκυρα να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο και να ενταχθεί στο αντι-Ιράν μέτωπο».
Από την άλλη πλευρά, η ανάλυση εφιστά την προσοχή στην ασφάλεια του Ισραήλ με την ακόλουθη άποψη:
“Θα προστεθεί και το Κατάρ στη διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων με το Ισραήλ, στην οποία προστέθηκαν και το Μπαχρέιν, το Τσαντ, το Σουδάν και το Μαρόκο, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Αβραάμ μεταξύ των ΗΑΕ και του Ισραήλ στις 13 Αυγούστου, με την επιβολή του Τραμπ. Εκτός από τη Συρία και το Ιράν, όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής θα βρίσκονται σε ειρήνη με το Ισραήλ. Με την ένταξη του Κατάρ ση “Συμφωνία του αιώνα”, θα ξεκινήσει μια νέα εποχή στην περιοχή.”