Κάλεσμα για ενότητα και στάση ευθύνης, ώστε να αντιμετωπιστεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το δεύτερο κύμα της πανδημικής κρίσης, απηύθυνε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλώντας από το βήμα της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, η οποία διεξήχθη με μόνο θέμα συζήτησης την ενημέρωση από υγειονομικούς και επιστημονικούς φορείς σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού.
Με την επισήμανση ότι «η πόλη αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο» και πως οι επόμενες δέκα ημέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες, ο κ. Ζέρβας τόνισε: «Οφείλουμε με τη στάση μας και τη συμπεριφορά μας να δώσουμε την ευκαιρία στα νοσοκομεία μας να αντέξουν. Είναι καθήκον μας. Είναι, αν θέλετε, μια στάση πατριωτική, μια στάση ευθύνης».
Στην κεντρική τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Δήμος για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, από την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» μέχρι τις δράσεις καθαριότητας και την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του πολίτη. Εξάλλου, ενημέρωσε το σώμα και για τις προσωπικές παρεμβάσεις του με τις οποίες προειδοποιούσε για την κρισιμότητα της κατάστασης στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
«Η πρώτη γραμμή άμυνας των οργανωμένων κοινωνιών ήταν και παραμένει ο περιορισμός των μετακινήσεων, ο περιορισμός των επαφών -τα μέτρα κοινωνικής απόστασης- και σίγουρα η μάσκα. Η μάσκα είναι το μόνο εμβόλιο πριν το εμβόλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημειώνοντας ότι η προτεραιότητα στη δημόσια υγεία ήταν και παραμένει εκείνος ο στόχος που υπερέχει έναντι όλων των άλλων, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης απηύθυνε θερμές ευχαριστίες προς τους υγειονομικούς για την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν αλλά και προς τους εργαζόμενους στον Δήμο, που βρίσκονται και αυτοί στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, που διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη, τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Θανάσης Εξαδάκτυλος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας, ο Πρύτανης του ΑΠΘ Νικόλαος Παπαϊωάννου, ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξολογίας του ΑΠΘ Συμεών Μεταλλίδης, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξολογίας του ΑΠΘ και Διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας Ιωάννης Κιουμής και ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ακόμη, στη συνεδρίαση παρενέβησαν η Πρόεδρος και ο Γραμματέας της ΕΝΙΘ Δάφνη Κατσίμπα και Χρήστος Καραχρήστος αντίστοιχα και η Ελένη Μπακιρλή ως εκπρόσωπος της ΠΟΕΔΗΝ.