Ψηφιακό μουσείο απέκτησε η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και σήμερα έγινε η επίσημη παρουσίαση στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μητρόπολης, στο κέντρο της πόλης, παρουσία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλόθεου.
Πρόκειται για την ψηφιοποίηση των ιερών κειμήλιων που φυλάσσονται στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει τη ψηφιοποίηση, επεξεργασία και επιστημονική τεκμηρίωση των τεκμηρίων της συλλογής της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, που χρονολογούνται από το 1830 και μετά.
Πιο αναλυτικά:
-75 εκκλησιαστικές εικόνες
-Επτά εγκόλπια
-Έξι ποιμαντορικές ράβδους
-Πέντε αρχιερατικά ενδύματα, μανδύες και μίτρες
-Τρία ζεύγη στέφανα γάμου από το 1848 και έπειτα
-Εννέα εκκλησιαστικά σκεύη, καντήλες, θυμιατήρια, λαβίδες, Σταύρος Αγιασμού, μυροδοχεία και ανθοδοχεία
-Τέσσερα τέμπλα και τρίπτυχα και μια βημοθύρα
-Τρία καλύμματα Ευαγγελίου.
Το ψηφιακό μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης αναπτύχθηκε με μια σειρά από ψηφιακές εφαρμογές ανάδειξης του βυζαντινού πολιτισμού, του πολιτιστικού της αποθέματος, που περιλαμβάνουν εικονικούς ξεναγούς, διαδραστικό χρονολόγιο, εικονικές περιηγήσεις, ψηφιακό πορτρέτο σημαντικών προσωπικοτήτων της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, ψηφιακό βιβλίων επισκεπτών, πέντε διαδραστικές εκπαιδευτικές εφαρμογές και ψηφιακές μουσειοσκευές. Επίσης παράχθηκαν ψηφιακές εκθέσεις με εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.
“Πρόκειται για τη δημιουργία της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, ένα έργο το οποίο άρχισε και ολοκληρώθηκε από τον προκάτοχό μου Παναγιώτατο κ.κ. Άνθιμο και που εντάσσεται στα πλαίσια δραστηριοτήτων της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης για την προβολή του πολιτιστικού της πλούτου, τον οποίο η ίδια έχει και διαθέτει”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλόθεος.
Η πρόσκληση για το έργο έγινε στις 22 Δεκεμβρίου 2022 και στις 12 Ιανουαρίου 2023 υπεγράφη η σύμβαση με την εταιρεία που ανέλαβε την υλοποίηση του έργου.
Η παρουσίαση του ψηφιακού μουσείου έγινε από τον υπεύθυνο του έργου, Πρόδρομο Βαδράτσικα και τον υπεύθυνο της εταιρείας DOTSOFT, Παύλο Παπαδημητρίου.
Ο υπερσύνδεσμος για το ψηφιακό μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης αναμένεται να κοινοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ ήδη είναι διαθέσιμη online αντίστοιχη εφαρμογή για συσκευές Android και iOS.