Η Ε.Ε. είχε απαγορεύσει τον δανεισμό της Τουρκίας λόγω παράνομων γεωτρήσεων
Ο δανειοδοτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, πρόκειται να παρακάμψει προσωρινά την απαγόρευση χρηματοδότησης στην Τουρκία για πού ίσχυε για σχεδόν 4 χρόνια, προκειμένου να χορηγήσει 500 εκατομμύρια ευρώ για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας μετά τον σεισμό.
Η ΕΤΕπ σταμάτησε σχεδόν όλες τις δανειοδοτήσεις στην Τουρκία μετά από μια διαμάχη για τις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου το 2019, αλλά η σοβαρότητα του σεισμού του περασμένου μήνα, ο οποίος σκότωσε σχεδόν 56.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη γειτονική Συρία, την ώθησε να κάνει μια εξαίρεση.
“Συνεργαζόμαστε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα κοινό ολοκληρωμένο πακέτο, από το οποίο έως 500 εκατομμύρια ευρώ θα παρασχεθούν από την ΕΤΕπ”, ανέφερε σε δήλωσή της η αντιπρόεδρος της τράπεζας, Lilyana Pavlova. “Σύντομα θα το παρουσιάσουμε στο διοικητικό μας συμβούλιο για έγκριση”.
Μιλώντας σε διεθνές συνέδριο δωρητών, η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen, δήλωσε ότι το συνολικό πακέτο από την Επιτροπή και την ΕΤΕπ θα ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ .
Αν και είναι κατανοητό ότι όλες οι χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, θα δώσουν το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ, η επίσημη έγκριση μπορεί να μην έρθει μέχρι τον Ιούνιο, καθώς τα σχέδια πρέπει ακόμη να συγκεκριμενοποιηθούν και ο χρόνος είναι ευαίσθητος.
“Είναι αυτονόητο ότι αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μας να διασφαλίσουμε ότι η χρηματοδότηση θα πάει σε αυτούς που την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στο πλαίσιο των προσπαθειών ανασυγκρότησης”, δήλωσε η Pavlova της ΕΤΕπ.
“Δεν περιλαμβάνει δημοσιονομική στήριξη της εθνικής κυβέρνησης για τη στήριξη επενδύσεων εκτός του πλαισίου της ανάκαμψης”.
Η Τουρκία πρόκειται να διεξαγάγει κρίσιμες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στις 14 Μαΐου και τα μέλη της ΕΕ είναι επιφυλακτικά ως προς το ενδεχόμενο τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ δεν αποτελούν μακροπρόθεσμη επανάληψη των δανείων της ΕΤΕπ, να θεωρηθούν ως κάποιου είδους έμμεση υποστήριξη της εκστρατείας επανεκλογής του νυν προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Η ΕΕ κατηγορεί εδώ και καιρό τον Ερντογάν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι δεσμοί της με την Τουρκία είναι τεταμένοι λόγω της καταστολής των διαφωνούντων από την Άγκυρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, καθώς και της διαμάχης για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πιο πρόσφατα, η Τουρκία μπλόκαρε την πρόταση της Σουηδίας -μέλους της ΕΕ- να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μετά τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αν και μόλις έδωσε την ευλογία της για την ένταξη της Φινλανδίας.
Η ΕΤΕπ δάνειζε περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στην Τουρκία μεταξύ 2009 και 2016, προτού οι ανησυχίες για την εσωτερική καταστολή της Άγκυρας οδηγήσουν την τράπεζα για πρώτη φορά σε μείωση των δανείων της στη χώρα.
Πηγή: reuters