Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 6 Μαΐου 2021, 12:29
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως η Δύση πρέπει να είναι πολύ προσεκτική σε ό,τι αφορά την ακριβή μορφή των κινεζικών επενδύσεων σε δυτικές οικονομίες και να σκεφθεί πολύ προσεκτικά για τις επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς.
Η εντυπωσιακή οικονομική και στρατιωτική άνοδος της Κίνας τα τελευταία 40 χρόνια είναι από τα πιο σημαντικά γεωπολιτικά γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας μαζί με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 που σηματοδότησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Η Δύση προσπάθησε πολύ μέχρι να καταλήξει σε μια συμφωνημένη πολιτική για την Κίνα και με τα χρόνια έκανε μια απότομη στροφή: από εκεί που έβλεπε την Κίνα ως επικερδή πηγή επενδύσεων -σε κυβερνητικά ομόλογα των ΗΠΑ, για παράδειγμα-, τώρα βλέπει το Πεκίνο ως απειλή για την παγκόσμια σταθερότητα και αποφεύγει την κινεζική τεχνολογία πέμπτης γενιάς (5G).
Απαντώντας σε ερώτηση του BBC αν η Δύση θα έπρεπε να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τις κινεζικές επενδύσεις, ο Μπλίνκεν είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προσπαθούν να συγκρατήσουν ούτε να τιθασεύσουν την Κίνα, είπε όμως πως η Δύση θέλει να διατηρήσει τη διεθνή τάξη η οποία σχηματίστηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και είναι βασισμένη σε κανόνες.
«Νομίζω πως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς το ποια είναι ακριβώς η μορφή αυτής της επένδυσης» είπε ο Μπλίνκεν σε μια συνέντευξη στο BBC απαντώντας σε ερώτηση για τα τεράστια ποσά κινεζικής επένδυσης στη Δύση.
«Αν επενδύει σε στρατηγικές βιομηχανίες, σε στρατηγικούς τομείς, είναι κάτι που οι χώρες πρέπει να δουν πολύ προσεκτικά» ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Πρόσθεσε ωστόσο: «Ένα άλλο πράγμα είναι να πούμε: “Δεν κάνουμε καθόλου μπίζνες”. Δεν λέμε αυτό».
Μπορεί η επανεμφάνιση της Κίνας να προκαλεί ανησυχία στη Δύση, όμως η Κίνα ήταν για αιώνες μία από τις πιο επιδραστικές οικονομίες στον κόσμο.
Το κατά κεφαλήν εισόδημα της Κίνας ήταν υψηλότερο εκείνου της Ευρώπης από τον 10ο έως τις αρχές του 15ου αιώνα και στη συνέχεια επί αρκετούς αιώνες ήταν η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 6 Μαΐου 2021, 12:39