Έρευνα από το πανεπιστήμιο του Saint Louis (SLU) έδειξε ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως η κετογονική δίαιτα, θα μπορούσαν να αποτρέψουν εντελώς ή ακόμη και να αντιστρέψουν την καρδιακή ανεπάρκεια που προκαλείται από μια μεταβολική διαδικασία.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον δρ. Kyle S. McCommis, επίκουρο καθηγητή Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στο SLU, μελέτησε μια μεταβολική διαδικασία που φαίνεται να αποτυγχάνει σε προβληματικές ανθρώπινες καρδιές.
Σε ένα ζωικό μοντέλο, η καρδιακή ανεπάρκεια σε ποντίκια παρακάμφθηκε με την μετάβαση σε δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτρέψουν εντελώς ή ακόμη και να αντιστρέψουν την καρδιακή ανεπάρκεια.
«Αυτές οι μελέτες υποδηλώνουν ότι μια διατροφή με υψηλότερο λίπος και χαμηλότερους υδατάνθρακες μπορεί να είναι μια διατροφική θεραπευτική παρέμβαση για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας», δήλωσε ο δρ. McCommis.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Metabolism.
Πώς η κετογονική δίαιτα μπορεί να βοηθήσει την καρδιά
Το μυοκάρδιο απαιτεί τεράστιες ποσότητες χημικής ενέργειας που αποθηκεύονται σε θρεπτικά συστατικά για την τροφοδότηση της καρδιακής συστολής. Για να διατηρηθεί αυτή η υψηλή μεταβολική ικανότητα, η καρδιά είναι ευέλικτη και μπορεί να προσαρμοστεί σε μεταβαλλόμενες παροχές μεταβολικού καυσίμου σε διάφορες αναπτυξιακές, διατροφικές ή φυσιολογικές συνθήκες.
Η μειωμένη ευελιξία, ωστόσο, σχετίζεται με καρδιακή δυσλειτουργία σε καταστάσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η καρδιακή ανεπάρκεια.
Το σύμπλοκο μιτοχονδριακού πυροσταφυλικού φορέα (mitochondrial pyruvate carrier complex, ή MPC) απαιτείται για την εισαγωγή πυροσταφυλικού στα μιτοχόνδρια. Αυτή η μελέτη καταδεικνύει ότι η έκφραση του MPC μειώνεται στις προβληματικές καρδιές ανθρώπων και ποντικών και ότι η γενετική διαγραφή του MPC σε ποντίκια οδηγεί σε καρδιακή αναδιαμόρφωση και δυσλειτουργία.
“Αυτή η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να προληφθεί ή ακόμη και να αντιστραφεί παρέχοντας μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, δηλαδή κετογόνα διατροφή”, δήλωσε ο δρ. McCommis. Μια νηστεία 24 ωρών στα ποντίκια, η οποία είναι επίσης μια κετογόνα διαδικασία, παρείχε επίσης σημαντική βελτίωση στην αναδιαμόρφωση της καρδιάς.
Οι δίαιτες με υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά αρκετοί υδατάνθρακες για τον περιορισμό της κέτωσης βελτίωσαν επίσης σημαντικά την καρδιακή ανεπάρκεια σε ποντίκια που δεν είχαν καρδιακή έκφραση MPC.
«Η μελέτη μας αποκαλύπτει έναν κρίσιμο ρόλο για τη χρήση μιτοχονδριακού πυροσταφυλικού στην καρδιακή λειτουργία και υπογραμμίζει το δυναμικό των διατροφικών παρεμβάσεων για την ενίσχυση του μεταβολισμού του καρδιακού λίπους για την πρόληψη ή την αντιστροφή της καρδιακής δυσλειτουργίας και την αναδιαμόρφωσή της στο πλαίσιο της ανεπάρκειας MPC», δήλωσε ο δρ. McCommis.
Πηγή: iatropedia