Η απόφαση οφείλεται στις εκκλήσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και θα επηρεάσει αρκετές ισραηλινές εταιρείες.
Η Γαλλία δεν θα επιτρέψει σε ισραηλινές εταιρείες να συμμετάσχουν σε επερχόμενη αμυντική έκθεση, όπως επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι στο Al-Monitor, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των χωρών συνεχίζουν να επιδεινώνονται λόγω του πολέμου στη Γάζα.
Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι ισραηλινές εταιρείες δεν θα συμμετάσχουν στην επερχόμενη αμυντική έκθεση Eurosatory, επικαλούμενο την έκκληση της Γαλλίας για κατάπαυση του πυρός στη νότια Ράφα της Γάζας.
«Δεν πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις για την υποδοχή ισραηλινών εταιρειών στη γαλλική έκθεση, σε ένα πλαίσιο όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά να σταματήσουν οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Ράφα», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του προς το Al-Monitor, προσθέτοντας ότι το Παρίσι πιστεύει ότι «είναι επείγον να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός που θα διασφαλίσει την προστασία των πληθυσμών στη Γάζα, την απελευθέρωση όλων των ομήρων και την πλήρη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια».
Το Eurosatory είναι μια μεγάλη έκθεση άμυνας και ασφάλειας στο Παρίσι. Η φετινή διοργάνωση θα διαρκέσει από τις 17 έως τις 21 Ιουνίου. Στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης αναφέρονται ως συμμετέχουσες οι εξής ισραηλινές εταιρείες: η Aeronautics, εταιρεία ανάπτυξης μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων, η Airobotics, εταιρεία κατασκευής αυτόνομων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και η Aitech, εταιρεία παροχής υπολογιστικών λύσεων.
Τόσο η Aitech όσο και η Airobotics είχαν δηλώσεις στις ιστοσελίδες τους από την Παρασκευή περιγράφοντας την επερχόμενη συμμετοχή τους στο Eurosatory. Οι εταιρείες δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Η Γαλλία υπό τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν έχει γίνει όλο και πιο επικριτική απέναντι στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Ο Μακρόν καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που πυροδότησε τον πόλεμο και σκότωσε 42 Γάλλους πολίτες, αλλά ζητεί κατάπαυση του πυρός από τον Νοέμβριο.
Την περασμένη εβδομάδα, η Γαλλία εξέφρασε την υποστήριξή της προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αφού ο εισαγγελέας του ζήτησε τη σύλληψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων και στις δύο πλευρές του πολέμου.
Ο Μακρόν έχει εκφράσει έντονα την αντίθεσή του στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη νότια Ράφα της Γάζας. Σε ανάρτησή του τη Δευτέρα στο Χ μετά το ισραηλινό χτύπημα σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα, ο Μακρόν δήλωσε: «Αυτές οι επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσουν. Δεν υπάρχουν ασφαλείς περιοχές στη Ράφα για τους Παλαιστίνιους πολίτες» και επανέλαβε την έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός.
Τον Φεβρουάριο, η Γαλλία επέβαλε κυρώσεις σε 28 ισραηλινούς εποίκους σε σχέση με επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.
Ο Μακρόν, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2017, προηγουμένως προσπαθούσε να αποφύγει την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, εστιάζοντας περισσότερο στον Λίβανο, αλλά έχει επιδιώξει μεγαλύτερο ρόλο από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.
Πηγή: Al Monitor