Προς αυτή την κατεύθυνση η εταιρεία Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. κατέθεσε αίτηση για την ένταξή της αφρίνας στο μητρώο προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου των Ελληνικών Αλυκών, Λεωνίδα Βρεττάκο, ο ίδιος αναφέρει ότι θα χρειαστεί χρονικό διάστημα δύο μηνών έως την έκδοση οριστικής απόφασης από το αρμόδιο υπουργείο. «Προϋπόθεση είναι να μεσολαβήσει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ούτως ώστε εάν υπάρξουν ενστάσεις από φορείς ή ιδιώτες που έχουν έννομο συμφέρον να έχουν την δυνατότητα να τις καταθέσουν».
Σημειώνεται ότι οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι και όσοι διατηρούν έννομο συμφέρον έχουν δικαίωμα υποβολής ενστάσεων έως και τις 24 Μαΐου.
Έναρξη εξαγωγών και είσοδος στα σούπερ μάρκετ με συσκευασμένο προϊόν
Όπως λέει ο κύριος Βρεττάκος εφόσον εγκριθεί ο φάκελος για την αναγνώριση της Αφρίνας ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), οι Ελληνικές Αλυκές έχουν προγραμματίσει να υλοποιήσουν επένδυση, κατασκευάζοντας μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης της αφρίνας. Η συγκεκριμένη κίνηση θα σηματοδοτήσει ουσιαστικά την είσοδο του εκλεκτού προϊόντος στην αγορά με συσκευασμένο και επώνυμο προϊόν. «Στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε εξαγωγές του προϊόντος καθότι έως και αυτή τη στιγμή διατίθεται αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά σε χύδην μορφή, σε προμηθευτές – τυποποιητές, οι οποίοι παραλαμβάνουν ποσότητες από εμάς και στη συνέχεια τις συσκευάζουν. Επιπλέον στοχεύουμε στην είσοδό μας και στα σούπερ μάρκετ με το δικό μας συσκευασμένο προϊόν».
«Θα δημιουργήσουμε μονάδα αλλά και αποθήκες, στις οποίες θα έχουμε την δυνατότητα να επεξεργαζόμαστε και να αποθηκεύουμε τις ποσότητες αφρίνας που θα διαθέτουμε στη συνέχεια στην αγορά», συμπληρώνει ο κύριος Βρεττάκος.
Η μεγαλύτερη αλυκή της Ελλάδας με κάλυψη έως και 60% της ελληνικής παραγωγής
Σημειώνεται ότι η «Άσπρη Αλυκή» όπως είναι αλλιώς γνωστή η περιοχή της αλυκής Μεσολογγίου, αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μέγεθος αλυκή της Ελλάδας με δυνατότητα να παράγει έως και το 60% των ποσοτήτων που παράγονται στη χώρα μας. Η συνολική έκταση ανέρχεται σε 12.400 στρέμματα και η παραγωγή ανέρχεται σε 120.000 τόνους κοινού αλατιού ανά έτος. Η συγκομιδή της αφρίνας πραγματοποιείται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ συλλέγεται αποκλειστικά χειρωνακτικά.
Με βάση τον φάκελο της αίτησης η αποθήκευση της αφρίνας γίνεται στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αλυκών στο Μεσολόγγι με στόχο τη διασφάλιση της προέλευσης και της ιχνηλασιμότητας, ενώ όλες οι επιχειρήσεις που θα χρησιμοποιούν την ονομασία ΠΓΕ οφείλουν να διατηρούν σύστημα ιχνηλασιμότητας με μητρώα εισροών – εκροών για να είναι αναγνωρίσιμοι οι προμηθευτές, οι αγοραστές, οι ποσότητες και η σχέση μεταξύ εισροών και εκροών. Την ευθύνη ελέγχου του φακέλου έχουν ο ΕΛΓΟ Δήμητρα και η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Να σημειωθεί ότι στις Ελληνικές Αλυκές συμμετέχει το ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό 55,19% μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, ενώ ποσοστό 24,81% κατέχει η εταιρεία Καλαμαράκης ΑΕΒΕ γνωστή από το αλάτι Κάλας. Επιπλέον ποσοστό 10,19% ανήκει στον δήμο Μεσολογγίου και το υπόλοιπο 9,81% σε μικρομετόχους. Σημειώνεται ότι κατά το παρελθόν είχε έρθει στο τραπέζι το σενάριο απόκτησης ποσοστού πλειοψηφίας από την εταιρεία Καλαμαράκης, με ταυτόχρονη πώληση των μετοχών του Δημοσίου κάτι που δεν ευοδώθηκε παρά το σχετικό ενδιαφέρον που υπήρχε από την ιδιωτική βιομηχανία.
Οι Ελληνικές Αλυκές σε αριθμούς
Κύκλος εργασιών
2019: 7,16 εκατ. ευρώ
2018: 5,31 εκατ. ευρώ
Κέρδη μετά από φόρους
2019: 545,42 χιλ. ευρώ
2018: 217,72 χιλ. ευρώ
Ετήσια παραγωγή: 120.000 τόνοι κοινού αλατιού
Κοινοποιήστε το:
Διαβάστε Επίσης