Έρευνες στις εταιρίες πώλησης εκρηκτικών για να διαπιστωθεί εάν η μεγάλη αυτή ποσότητα πουλήθηκε ή εκλάπη
Το… ενδιαφέρον ακόμα και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας προκάλεσε ο εντοπισμός των 800 κιλών εκρηκτικών σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στη Ζάκυνθο.
Και αυτό παρότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι τα εκρηκτικά να προορίζονταν για ψάρεμα με δυναμίτη (αν και ακόμα είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα).
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η τεράστια ποσότητα αμμωνιοδυναμίτιδας εντοπίστηκε ύστερα από ανώνυμο τηλεφώνημα που έγινε στην ΕΛ.ΑΣ., με το οποίο άγνωστος ενημέρωσε τις Αρχές για την ακριβή τοποθεσία όπου βρίσκονταν τα εκρηκτικά.
Ασφαλείς πηγές ενημέρωσης προσθέτουν ότι το συγκεκριμένο οίκημα είναι εγκαταλελειμμένο τα τελευταία 10 χρόνια. Τελευταίο ένοικος ήταν ένας Γερμανός συνταξιούχος, ο οποίος δεν συνδέεται με την υπόθεση.
Από την έρευνα προέκυψε ότι στην αγροικία όπου βρέθηκαν τα εκρηκτικά είχε ξεσπάσει φωτιά πριν από ένα χρόνο. Έτσι, οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι η αμμωνιοδυναμίτιδα μεταφέρθηκε στο συγκεκριμένο οίκημα μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, δηλαδή τους τελευταίους 12 μήνες. Πριν την κατάσχεση των εκρηκτικών μυστικοί αστυνομικοί της Ασφάλειας είχαν θέσει υπό παρακολούθηση την αγροικία, χωρίς ωστόσο να εμφανιστεί κανείς.
Έτσι, οι αστυνομικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ζακύνθου κατάσχεσαν 800 κιλά αμμωνιοδυναμίτιδας και πλέον βρίσκονται σε επαφή με εταιρίες πώλησης εκρηκτικών για να διαπιστώσουν εάν η μεγάλη αυτή ποσότητα πουλήθηκε ή εκλάπη. Τα εκρηκτικά ήταν αποθηκευμένα μέσα σε ένα μικρό δωμάτιο στο υπόγειο του οικήματος όπου βρισκόταν η αποθήκη, λίγα μέτρα από το χωριό Κερί, στη θέση «Απελάτι».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας έχουν βρει την άκρη του νήματος για την εξιχνίαση της υπόθεσης. Αρχικά θα «ταυτοποιήσουν» τα εκρηκτικά, θα διαπιστώσουν δηλαδή από ποια εταιρία κλάπηκαν ή πουλήθηκαν και στη συνέχεια θα αναζητήσουν τους δράστες.
Προς το παρόν το σενάριο της τρομοκρατίας δεν φαντάζει ιδιαίτερα πιθανό, ενώ πιθανότερο είναι τα εκρηκτικά να προορίζονταν για ψάρεμα με δυναμίτη (φαινόμενο διαδεδομένο στο Ιόνιο) ή σε νταμάρια για εξορύξεις.