Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020, 08:04
Οι περισσότεροι θάνατοι λόγω κορωνοϊού στη χώρα μας καταγράφηκαν τον μήνα Νοέμβριο, αφού μόνο τις δύο τελευταίες ημέρες κατέληξαν 211 ασθενείς. Αυτό δείχνει και την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, παρά το lockdown και την επιβολή αυστηρών μέτρων ως προς τη μετακίνηση των πολιτών. Η κατάσταση παραμένει ανησυχητική, καθώς χθες μόνο έχασαν τη ζωή τους 103 συνάνθρωποί μας, οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 504, ενώ ο μειωμένος αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε (1.498) οφείλεται στο ότι έγιναν λιγότερα τεστ από τις προηγούμενες ημέρες.
Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν 12.698 τεστ, αριθμός πολύ πιο χαμηλός από τον μέσο όρο των ελέγχων που ανέρχονται σε 20.000 με 25.000 τεστ ημερησίως.
Υψηλός είναι και ο δείκτης θετικότητας, που έφτασε στο 11,8% (από τα 100 τεστ που διενεργήθηκαν σχεδόν τα 12 ήταν θετικά) τη στιγμή που το όριο συναγερμού του εν λόγω δείκτη τοποθετείται στο 4%. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται και πάλι στη Θεσσαλονίκη (305), ακολουθεί η Αττική (218), ενώ τρίτη στη σειρά είναι η Λάρισα (84) και ακολουθούν τα Τρίκαλα (80) και η Μαγνησία (79).
Κατά τους επιδημιολόγους, παρά τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και διασωληνωμένων, τα αυστηρά μέτρα φαίνεται πως αποδίδουν και ας μη γίνεται τώρα αντιληπτό. Το επόμενο 10ήμερο κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς θα καθορίσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υπάρχει μία σταθεροποίηση της κρίσιμης κατάστασης του «ασθενή» και αυτή η σταθεροποίηση κυμαίνεται από 2.500-3.000 και χαρακτηρίζεται εύθραυστη γιατί εύκολα μπορεί να ακολουθήσει ανοδική πορεία.
Το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμη ενώ καλείται να νοσηλεύσει χιλιάδες ασθενείς με κορωνοϊό. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν φτάσει στα όριά τους και μιλούν για καθυστέρηση στη λήψη μέτρων, ενώ η προετοιμασία του ΕΣΥ υπήρξε ελλιπής.
Το γράφημα που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ από τη ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης.
– Από τις 12 Μαρτίου έως τις 11 Σεπτεμβρίου, σε διάστημα 183 ημερών, έχασαν τη ζωή τους 300 ασθενείς.
– Από 11 Σεπτεμβρίου έως 26 Οκτωβρίου, σε διάστημα 47 ημερών, τα θύματα έφτασαν τα 600.
– Από 26 Οκτωβρίου έως 11 Νοεμβρίου, δηλαδή στις επόμενες 14 ημέρες, τα θύματα αυξήθηκαν σε 900.
– Από 11 Νοεμβρίου έως 17 Νοεμβρίου, μέσα σε έξι μόλις ημέρες, τα θύματα έφτασαν τα 1.200.
– Από τις 17 έως τις 21 Νοεμβρίου, μέσα σε τέσσερις ημέρες, τα θύματα αυξήθηκαν σε 1.500.
Νοσοκομείο εκστρατείας στη Θεσσαλονίκη
O υψηλός αριθμός κρουσμάτων και διασωληνωμένων στη Θεσσαλονίκη έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στο δημόσιο σύστημα υγείας με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία της πόλης να ξεκινούν τις εφημερίες τους χωρίς κανένα διαθέσιμο κρεβάτι στις ΜΕΘ. Γι’ αυτό τον λόγο κρίθηκε απαραίτητο να δημιουργηθεί κινητή υγειονομική μονάδα έκτακτων αναγκών στον προαύλιο χώρο του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, εργασία που προχωρά το Γενικό Επιτελείο Στρατού μετά από απόφαση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.
Η μονάδα θα διαθέτει 50 κλίνες νοσηλείας και ακτινολογικό εργαστήριο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διάγνωση επιπτώσεων του κορωνοϊού στον, θώρακα ενώ διευκρινίζεται ότι η κινητή μονάδα δεν θα διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Η κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου αναμένεται να ολοκληρωθεί την προσεχή Πέμπτη.
Στόχος είναι να μπορεί η μονάδα να δεχτεί -εφόσον απαιτηθεί- ασθενείς, προκειμένου να εξοικονομηθεί χώρος για ασθενείς με κορωνοϊό εντός του νοσοκομείου.
Έπειτα από συνεννόηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει, σήμερα, Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη για να ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών.