Ο Ευρiπίδης Στ. Στυλιανίδης, Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας παρεμβαίνει, με αποκλειστικές δηλώσεις του στο LastPoint.gr και απαντά στην αντίδραση του Χαλίτ Χαμπίπογλου, Προέδρου της Τουρκικής Ομοσπονδίας της Δυτικής Θράκης (ABTTF), που, ανάμεσα σε άλλα, δήλωσε ότι: “Ήμασταν εδώ ως Τούρκοι, θα συνεχίσουμε να υπάρχουν”.
Αφορμή υπήρξε η ομιλία του πρώην Υπουργού σε εκδήλωση για την ανάπτυξη στη Δυτική Θράκη, όπου ισχυρίστηκε ότι τα προβλήματα στη Δυτική Θράκη προκλήθηκαν από τον τουρκικό εθνικισμό.
Ο κ. Στυλιιανίδης, δήλωσε:
Στη Θράκη η Ελληνική Δημοκρατία έχει εδραιώσει μια Ανοιχτή Δημοκρατική Κοινωνία – Πρότυπο που σέβεται απόλυτα τα Ανθρώπινα και Μειονοτικά Δικαιώματα.
Η μειονότητα προσδιορίστηκε ως θρησκευτική και χαρακτηρίστηκε ως μουσουλμανική από τη Συνθήκη της Λοζάνης.
Η Ελλάδα προστάτεψε τη Μουσουλμανική μειονότητα στην πράξη με πολιτικές θετικής διάκρισης γι’ αυτό αναπτύχθηκε από τις 85.000 το 1923 σε πάνω από 120.000 σήμερα με δικούς της βουλευτές, δημάρχους, αντιπεριφερειάρχες και πλήρη Ελευθερία την ώρα που η Ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη συρρικνώθηκε από 350.000 σε 2.000 μετά τις βιαιοπραγίες των Τούρκων εθνικιστών στις δεκαετίες του 1950/1960.
Η Ελλάδα κύρωσε τη διεθνή συνθήκη για τον Ατομικό Αυτοπροσδιορισμό χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επαναπροσδιορίζεται συνολικά η μειονότητα, ενώ η Τουρκία αρνήθηκε ωμά και φοβικά να το πράξει, γιατί τρέμει για την κατάσταση των δικαιωμάτων των πολλών μειονοτήτων στο εσωτερικό της.
Οι Μουφτήδες σε όλο τον κόσμο διορίζονται, όπως και στην ίδια την Τουρκία και δεν εκλέγονται. Η Ελλάδα είναι η μόνη δυτική χώρα που σεβόμενη την Ισλαμική παράδοση του Κορανίου αναγνωρίζει δικαιοδοτικές αρμοδιότητες του νόμιμου Μουφτή-Καδή δηλ. Δικαστή. Άρα ως Δημόσια Αρχή κατά το Σύνταγμα ο Μουφτής ως δικαστής πρέπει να διορίζεται.
Επίσης με το νόμο που ψηφίσαμε για τα Βακούφια το 2008 χαρίσαμε όλα τα χρέη τους προς το δημόσιο και διευκολύναμε την εκλογή διαχειριστικών επιτροπών. Οι τουρκικοί μηχανισμοί όμως απέτρεπαν πάντα τη συμμετοχή της μειονότητας στις εκλογές για να δημιουργούν πόλωση. Στις αιρετές Σχολικές Επιτροπές δείξαμε πάντα εμπιστοσύνη, χρηματοδοτώντας τες πλούσια για τις ανάγκες των μειονοτικών σχολείων. Την ώρα μάλιστα που ελληνικά σχολεία και βακούφια της πόλης κατάσχονταν και αχρηστεύονταν.
Στην Ελληνική Θράκη γίνεται απόλυτα σεβαστή η θρησκευτική ελευθερία με την αδειοδότηση, κατασκευή και συντήρηση εκατοντάδων τεμενών, όταν η Τουρκία κλείνει εκκλησίες ή τις μετατρέπει σε Τζαμιά όπως πρόσφατα την Αγία Σοφία.
Στην Ελληνική Θράκη η συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών, γλωσσών και πολιτισμών είναι συγκριτικό πλεονέκτημα και όχι πρόβλημα.
Ποτέ δεν υπήρξε πρόβλημα συμβίωσης, θρησκευτικής ελευθερίας και γι αυτό βρήκε κλειστή πόρτα ο φονταμενταλισμός του ISIS όταν επεδίωξε να στρατολογήσει.
Προβλήματα κατά καιρούς έχει δημιουργήσει μόνο ο Τουρκικός εθνικισμός, όποτε επεδίωξε να φανατίσει, να στρατολογήσει και να εργαλειοποιήσει τη μειονότητα για τους δικούς του λόγους, στοχεύοντας στην τουρκοποίηση των Πομάκων και των Ρομά και καταπιέζοντας τις άλλες μουσουλμανικές εκφράσεις, όπως οι Παλαιομουσουλμάνοι, οι Αλεβίτες, οι Μπεκτασίτες κλπ.
Δυστυχώς κάποια ακραία κέντρα στη γείτονα, ευτυχώς όχι όλοι οι Τούρκοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι, καθώς και οι στρατολογημένοι κύκλοι τους εδώ στη Θράκη ή στη Γερμανία δεν αντιλαμβάνονται ότι η δημιουργική συνεργασία μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, η απομόνωση του εθνικισμού, ο σεβασμός συνθηκών και κανόνων διεθνούς δικαίου δημιουργούν περιβάλλον αλληλοσεβασμού και εμπιστοσύνης μεταξύ όλων και διευκολύνουν και τις διακρατικές σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας με γέφυρα τις μειονότητες.
Τι να κάνουμε όμως εδώ είναι Ελλάδα και Ευρώπη και όπως είπε δημόσια και ο Ταγήπ Ερντογάν, όταν επισκέφθηκε Θράκη συνοδευόμενος από μένα ως φιλοξενούντα Υφυπουργό Εξωτερικών, απευθυνόμενος προς τη μουσουλμανική μειονότητα “Εσείς είστε αδέλφια μου τυχεροί που ζείτε εδώ και έχετε το προνόμιο και τις ελευθερίες του Ευρωπαίου Πολίτη”.
Πηγή: LastPoint