«Η ΕΕ εξακολουθεί να είναι ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, «θυμήθηκε» ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη την Τουρκία καθώς βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο, ειδικότερα κατά τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Ο «σουλτάνος» κατά τη συνάντηση που είχε με πρεσβευτές που βρίσκονται στην Τουρκία, προσπάθησε να αναδείξει τη σημασία της χώρας του στα θέματα ασφαλείας, ενώ ζήτησε παράλληλα, επιτακτικά, να προχωρήσει η ΕΕ σε ξεκάθαρα βήματα το επόμενο διάστημα που θα πραγματεύονται την ένταξη της Άγκυρας στην Ενωμένη Ευρώπη.
«Η ΕΕ εξακολουθεί να είναι ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας. Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία που φτάνουν σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει δείξει πως η Τουρκία βρίσκεται σε σημείο στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ κυρίως στους τομείς ασφάλειας και ενέργειας. Περιμένω από την ΕΕ να κάνει ξεκάθαρα βήματα και να λάβει υπόψη το όραμα μας για ένταξης και να μην παραδοθεί στα στείρα συμφέροντα κάποιων μελών της», τόνισε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.
Τέλος, σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, ο Τούρκος πρόεδρος κράτησε χαμηλά τους τόνους, λέγοντας ότι επιθυμεί μια δίκαιη, ρεαλιστική και λειτουργική λύση.
Ακάρ: Μάταιος ο εξοπλισμός της Ελλάδας
Ο Χουλουσί Ακάρ, έκανε το «άσπρο μαύρο», μιλώντας για προκλητική ρητορική της Ελλάδας αλλά και για «παράνομες ενέργειες πολιτικών», κατηγορώντας τη χώρας μας ότι από τη μια επιδιώκει συμμαχίες, ενώ από την άλλη εξοπλίζεται στρατιωτικά.
«Όλα αυτά είναι μάταιες προσπάθειες. Αν αυτά γίνονται εναντίον της Τουρκίας, δεν έχουν καμιά αξία, εάν γίνονται για άμυνα περισσεύουν. Μια τέτοια συμπεριφορά επηρεάζει την ευημερία του ελληνικού λαού όταν έχει τέτοια οικονομικά προβλήματα», ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας προειδοποίησε στη συνέχεια πως «είμαστε γείτονες και σύμμαχοι με την Ελλάδα. Ωστόσο, υπάρχουν κοινοί κίνδυνοι για τις δύο χώρες. Ποιοι είναι αυτοί; Υπάρχουν πρόσφυγες, πανδημία, τρομοκρατία. Είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη αυτά και να γίνει ο σχεδιασμός ανάλογα. Εμείς λέμε ας ιδρύσουμε ένα ειλικρινές, διαφανές και ανοιχτό σύστημα διαλόγου. Θέλουμε το Αιγαίο να είναι θάλασσα φιλίας και επιθυμούμε κοινό και δίκαιο μοίρασμα κάθε πλούτου.
Πέραν αυτών, θέλουμε να γίνει γνωστό ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ κανένα τετελεσμένο γεγονός ενάντια στα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο και το υπογραμμίζουμε έντονα».
Σχετικά με την προμήθεια F-16 από τις ΗΠΑ, είπε: «Αυτό σημαίνει ενίσχυση όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και του ΝΑΤΟ. Η διαδικασία συνεχίζεται. Σε ερώτηση του Κογκρέσου για το θέμα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απάντησε με επιστολή. Αν και υπάρχουν ορισμένα θετικά στοιχεία στην εν λόγω επιστολή, είναι απαραίτητο να είμαστε προσεκτικοί. Αυτή είναι μια διαδικασία, ελπίζουμε ότι θα έχει θετικό αποτέλεσμα. Μέχρι να γίνει πραγματικότητα το εγχώριο πολεμικό μας αεροσκάφος, εκτιμούμε ότι τα F16 μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας».
Τέλος για τους πυραύλους SAMP-T, ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι «ο Πρόεδρός μας συναντήθηκε επίσης με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν και τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ντράγκι σχετικά με το κοινό πρόγραμμα πυραύλων SAMP-T μεταξύ Τουρκίας, Γαλλίας και Ιταλίας. Συναντηθήκαμε επίσης με τους υπουργούς Άμυνας της δύο χώρες. Απαιτείται μια τριμερής συζήτηση για αυτό, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει εκλογική διαδικασία στη Γαλλία. Αφού τελειώσει αυτό, επιθυμία μας είναι να ξαναρχίσει η διαδικασία και να ολοκληρωθεί θετικά».
newsbomb.gr