Ο σεφ Αντώνης Φώσκολος μοιράζεται με το Infowoman μία εναλλακτική συνταγή κοτόπουλο με πετμέζι και ψητά λαχανικά.
Γέννημα και θρέμμα Θεσσαλονικός, ο πάντα ανήσυχος και δημιουργικός Αντώνης Φώσκολος τα τελευταία χρόνια εργάζεται σαν Executive Chef στο Emelisse nature resort στο μαγευτικό Φισκάρδο της Κεφαλονιάς και σαν χόμπυ μαγειρεύει στην κουζίνα του σπιτιού του ανεβάζοντας βίντεο με συνταγές στο κανάλι του στο youtube “COOKING ACT”.
Υλικά (για 2 άτομα):
- 6 μπουτάκια κοτόπουλο(κοπανάκια)
- ½ πορτοκάλι (χυμό)
- 1 λεμόνι (χυμό)
- 6 κ.σούπας πετιμέζι
- 400ml ζωμό κοτόπουλο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο κονφί ή ½ σκελίδα ωμό
- Αλεύρι
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για τα ψητά λαχανικά
- 1 μελιτζάνα
- 6 μανιτάρια λευκά agaricus
- 2 κολοκύθια μικρά
- 2 καρότα μικρά
- 2 πιπεριές κόκκινες φλωρίνης
- 2 πιπεριές πράσσινες κέρατο
- ½ κρεμμύδι
- 6 κ.σούπας ελαιόλαδο
- 5 κ.σούπας ξύδι βαλσάμικο
- 2 κ.σούπας πετιμέζι
- Αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε τα λαχανικά μας σε κομμάτια περίπου στο ίδιο μέγεθος τα ρίχνουμε σε ένα μπολ προσθέτοντας στο μπολ και όλα τα υγρά στοιχεία (ελαιόλαδο,ξύδι,πετιμέζι) και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε καλά και μεταφερουμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα.Ψήνουμε για 15 λεπτά στον αέρα στους 200 oC και για 10 λεπτά στους 230 oC πάνω-κάτω αντίσταση.
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε δυνατή φωτια τα κοπανάκια ενώ πρώτα τα έχουμε αλευρώσει ελαφρώς .Ενώ έχουν πάρει λίγο χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε για να σοταριστούν μαζί.Σβήνουμε με το χυμό από το λεμόνι και το πορτοκάλι και αμέσως μετά προσθέτουμε τον ζωμό , το πετιμέζι και αλατοπιπερώνουμε.Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας!
Για το σερβίρισμα θα χρειαστούμε λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό πλατύφυλλο και λίγες σταγόνες πετιμέζι! Ιδανικά συνοδεύετε με ένα ποτήρι λευκό κρασί της προτίμηση σας!
Καλή σας απόλαυση!!!