Απάντηση στα όσα δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνει με ανοιχτή του επιστολή ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-ΜενεμένηςΑ’ Αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Λάζαρος Κυρίζογλου.
“Ειδικά στο ζήτημα της Θεσσαλονίκης, πιστεύω ότι αν όλοι γυρίζαμε το ρολόι του χρόνου πίσω, θα έπρεπε να πάρουμε δραστικά μέτρα νωρίτερα. Το λέω ξεκάθαρα: Η ευθύνη βαραίνει όλους, πρώτα απ’ όλα την κυβέρνηση, αλλά νομίζω ότι και τους τοπικούς άρχοντες και ενδεχομένως όλους όσοι επεδίωξαν να εορτάσουμε έτσι -έστω όπως εορτάστηκε τελικά, ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου“, είχε αναφέρει στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία του κορωνοϊού.
“Αλήθεια τί και ποιους εννοεί;“, διερωτάται ο Λάζαρος Κυρίζογλου τονίζοντας πως οι αυτοδιοικητικοί της Θεσσαλονίκης είχαν επισημάνει την ανησυχία τους και την ανάγκη λήψης μέτρων, τόσο για τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, όσο και γενικότερα.
Μάλιστα κάνει αναφορά και στην έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σημειώνοντας πως:
Μάλιστα δε για του λόγου το αληθές επισημαίνω ότι την Πέμπτη 22.10.2020 και ώρα 19.00’ πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σύσκεψη παρουσία του Υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά, στην οποία ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε να μη πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις του τριημέρου εορτασμού του Αγίου Δημητρίου και να μην πραγματοποιηθεί εφέτος η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ζήτησε την αυστηροποίηση των μέτρων“
“Έπρεπε λοιπόν τα μέτρα να ληφθούν από την κυβέρνηση 7-10 ημέρες νωρίτερα“, τονίζει ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και προσθέτει πως την ευθύνη για την εφαρμογή των μέτρων πριν την επιβολή του lockdown την έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση.
Αναλυτικά η ανοιχτή επιστολή του Λάζαρου Κυρίζογλου:
Κατά την τελευταία, μεταξύ πολιτικών αρχηγών, συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία (covid-19), ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, με την έννοια ότι ίσως έπρεπε οι σχετικές αποφάσεις για το lockdown να είχαν ληφθεί νωρίτερα. Μάλιστα δε ανέφερε ότι ίσως φταίνε γι’ αυτό και οι τοπικοί άρχοντες της Θεσσαλονίκης.
Πιο συγκεκριμένα, κάνοντας προφανώς την αυτοκριτική του ο Πρωθυπουργός είπε: «Τί θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει διαφορετικά; Θα μπορούσαμε να είχαμε επιβάλλει την χρήση μασκών παντού νωρίτερα από ό,τι κάναμε»… Αλλά δεν το κάνατε… Κάνοντας την αυτοκριτική του για τη Θεσσαλονίκη, κατά την τελευταία εμφάνισή του παρουσία του Σ. Τσιόδρα, είπε: «Στη Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να είχαμε πάρει κάποιες μέρες νωρίτερα, ενδεχομένως μία εβδομάδα νωρίτερα, πιο δραστικά μέτρα». Αλλά δεν το κάνατε… Στην τριτολογία του στη Βουλή, με την οποία έκλεισε η συζήτηση, είπε: «Η ευθύνη για τη Θεσσαλονίκη βαραίνει όλους. Πρώτα απ’ όλα την κυβέρνηση αλλά νομίζω ότι και τους τοπικούς άρχοντες και ενδεχομένως όλους όσοι επεδίωξαν να εορτάσουμε έτσι όπως εορτάστηκε τελικά ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου. Η αλήθεια είναι ότι στη Θεσσαλονίκη πέσαμε έξω όχι μόνο εμείς, αλλά όλοι οι ειδικοί, όλοι οι επιδημιολόγοι. Εκ των υστέρων προφανώς και θα έπρεπε να είχαμε κάνει παρέμβαση πιο νωρίς». Αλλά δεν κάνατε…
Αλήθεια τί και ποιους εννοεί; Γιατί, σ’ ότι αφορά τους αυτοδιοικητικούς της Θεσσαλονίκης, σταθερά επισημαίναμε την ανησυχία μας και την ανάγκη λήψης μέτρων, τόσο για τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, όσο και γενικότερα. Μάλιστα δε για του λόγου το αληθές επισημαίνω ότι την Πέμπτη 22.10.2020 και ώρα 19.00’ πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σύσκεψη παρουσία του Υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά, στην οποία ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε να μη πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις του τριημέρου εορτασμού του Αγίου Δημητρίου και να μην πραγματοποιηθεί εφέτος η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ζήτησε την αυστηροποίηση των μέτρων. Ο γράφων και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ/ΚΜ) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης πέραν των ανωτέρω ζήτησαν την ενημέρωση των δήμων για τα επιδημιολογικά στοιχεία της περιοχής τους. Επίσης το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (στη σύσκεψη συμμετείχε ο Πρύτανής του Ν. Παπαϊωάννου), με την επιδημιολογική του έρευνα επισήμανε τη μεγάλη αύξηση (500%) του ιικού φορτίου στα λύματα. Έπρεπε λοιπόν τα μέτρα να ληφθούν από την κυβέρνηση 7-10 ημέρες νωρίτερα.
Αλλά την ευθύνη για την εφαρμογή των μέτρων που ήδη ίσχυαν πριν το lockdown (διότι παρατηρήθηκε μεγάλη χαλάρωση, απαράδεκτες εκδηλώσεις- partys – νέων κτλ) και την ευθύνη για τη λήψη της απόφασης που ισχύει σήμερα την έχει η κυβέρνηση. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δεν έχουν αρμοδιότητα και ευθύνη. Άπλα συνδράμουν όταν και εφόσον ζητηθεί κάτι από την κυβέρνηση.
Πρόκειται φυσικά για μια πρωτόγνωρη κατάσταση ενός υγειονομικού πολέμου, στον οποίο δίνουν τη μάχη χιλιάδες εργαζόμενοι στο εθνικό σύστημα υγείας αλλά και εργαζόμενοι στις δομές υγείας των δήμων και της περιφέρειας. Τώρα είναι η ώρα της μάχης και όχι της απόδοσης ευθυνών. Αναγνωρίζουμε φυσικά τη μεγάλη προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας, των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), των Διοικήσεων των Νοσοκομείων και την μεγάλη- πρωτόγνωρη πίεση που δέχεται το εθνικό σύστημα υγείας.
Καλούμε τους πολίτες, κι εγώ προσωπικά για έναν επιπλέον λόγο ως παθών από τον κορωνοϊό, όπως σταθερά κάνουμε πάντοτε από τον περασμένο Μάρτιο, να τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα, να κάνουν υπομονή, να δείξουν υπευθυνότητα . Είμαστε αισιόδοξοι ότι στο τέλος θα νικήσουμε. Αρκεί αυτό να γίνει με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.
Λάζαρος Κυρίζογλου
Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης
Α’ Αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος