Ένα “τεστ” στο διαδίκτυο υποτίθεται ότι δείχνει εάν έχετε Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και δεν εκπλήσσει το γεγονός, ότι όλα εξαρτώνται από τη συγκέντρωση.
Υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ της ΔΕΠΥ και της απλής σύντομης διάρκειας προσοχής. Επομένως είναι πάντα καλύτερο να αναζητάτε τη συμβουλή ενός επαγγελματία γιατρού για σωστή διάγνωση.
Αλλά αν θέλετε να δείτε αν έχετε την πάθηση, ή τουλάχιστον ένα από τα κύρια συμπτώματά της, ένας χρήστης του TikTok, με το όνομα Prof. AMX, προτείνει να κάνετε το παρακάτω τεστ.
Στο κλιπ, θα δείτε ένα περιστρεφόμενο τετράγωνο με κόκκινους σταυρούς δίπλα σε τέσσερις στρατηγικά τοποθετημένες κουκκίδες: τρεις κίτρινες κουκκίδες και μια στο κέντρο που αναβοσβήνει σε χρώματα μπλε και πράσινο.
Όπως εξηγεί ο ίδιος:
“Ξεκινήστε εστιάζοντας στην κουκκίδα που αναβοσβήνει στην μέση της οθόνης. Μην πάρετε το βλέμμα σας από αυτή.
Καθώς την κοιτάτε επίμονα, οι γύρω κίτρινες κουκκίδες θα “εξαφανιστούν” σταδιακά από το οπτικό σας πεδίο, ή μάλλον, από την οπτική σας αντίληψη.
Αλλά μόλις αφήσετε το βλέμμα σας να φύγει από την μεσαία κουκκίδα, το εφέ σταματάει και οι κίτρινες περιμετρικές κουκκίδες θα εμφανιστούν ξανά”.
@professoramx Do you have ADHD? 🤔 #test #illusion #adhd #focus #concentration #fyp ♬ original sound – Prof. AMX®
Ο Prof. AMX συνέχισε λέγοντας ότι εάν μπορείτε να κάνετε μόνο μία ή δύο από τις κίτρινες κουκκίδες να εξαφανιστούν, τότε είναι πιθανό να αποσπάται εύκολα η προσοχή σας και να δυσκολεύεστε να εστιάσετε κάπου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να έχετε ΔΕΠΥ.
Και συνέχισε: “Αν μπορείτε να κάνετε όλες τις κίτρινες κουκκίδες να εξαφανιστούν, τότε πιθανότατα έχετε ένα κανονικό εύρος προσοχής.
Και αν μπορείτε να κάνετε όλες τις κίτρινες κουκκίδες να εξαφανιστούν για 5 έως 10 δευτερόλεπτα, κάτι που παρεμπιπτόντως μπορεί να το κάνει λιγότερο από το 1% των ανθρώπων, τότε πιθανότατα έχετε μια εξαιρετική διάρκεια προσοχής”.
Λοιπόν, τι μάθαμε;
- Μπορεί να έχετε, ή να και μην έχετε ΔΕΠΥ και
- Είναι καλύτερο να μην πιστεύετε σε απόλυτο βαθμό τέτοιου είδους “τεστ”. Οι διαγνώσεις γίνονται πάντα και μόνο από γιατρούς.
Πηγή: https://www.ladbible.com, https://www.tiktok.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μοναδικό βίντεο: Ένα παιδί με ΔΕΠΥ και ένα χωρίς – Δείτε διαφορές στην συμπεριφορά
Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής: Τεστ για τους γονείς – Έχει ΔΕΠΥ το παιδί σας;