Δυο ποδήλατα για ΑΜΕΑ υπάρχουν διαθέσιμα για κοινόχρηστη χρήση στο περίπτερο του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης προσφέροντας την ευκαιρία για μια ξεχωριστή, συλλογική εμπειρία (στη βόλτα με ποδήλατο με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, καθώς προβλέπεται συνοδός- οδηγός για το ποδήλατο).
Πριν από ένα περίπου χρόνο το πρώτο πανελλαδικά, κοινόχρηστο ποδήλατο για ΑΜΕΑ, παρουσιαζόταν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο δράσης του προγράμματος CHANGE -στο οποίο συμμετέχει και η «Lever ΑΕ- Σύμβουλοι Ανάπτυξης», μέλος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες»- κάνοντας πραγματικότητα ένα δύσκολo εγχείρημα για κάποιους συμπολίτες μας.
Σε συνέχεια της δράσης παρουσίασης του ποδηλάτου ΑΜΕΑ και αφού «ταξίδεψε» πολλά χιλιόμετρα ανά την Ελλάδα για να παρουσιαστεί σε διάφορες πόλεις τα ποδήλατα για ΑΜΕΑ επιστρέφουν και πάλι στην αφετηρία του εγχειρήματος, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ και θα είναι διαθέσιμα προς χρήσης από τους ενδιαφερόμενους μέχρι και την τελευταία μέρα της διοργάνωσης.
Υπενθυμίζεται ότι το ηλεκτρικό αυτό ποδήλατο ανάλογα με το φορτιστή που φέρει μπορεί να προσφέρει αυτονομία 30 χλμ. (μικρός φορτιστής), 60 χλμ. (μεσαίος φορτιστής, όπως αυτός που διαθέτει το συγκεκριμένο ποδήλατο) και 70-100 χλμ. (ο μεγάλος φορτιστής), ενώ η φόρτισή του μπορεί να γίνει και σε ένα συμβατικό, οικιακό ρευματοδότη (πρίζα). Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποδήλατο θα διατεθεί δωρεάν για διάρκεια ενός έτους στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Παραπληγικών.
O πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, Γιώργος Αυγουστίδης, αναπολώντας την εμπειρία της βόλτας μ’ έναν τέτοιο ποδήλατο -ήταν ο πρώτος που είχα πραγματοποιήσει τη βόλτα αυτή- περιγράφει: «Τα αμαξίδια αυτά μας δίνουν τη δυνατότητα να βγούμε από το σπίτι μας και παρέα με κάποιον συνοδό να απολαύσουμε μια ξεχωριστή εμπειρία, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το ΑΠΘ, την BrainBox S.A. και όλους τους εταίρους του έργου, που καθιστούν εφικτή την κοινόχρηστη χρήση ενός μέχρι σήμερα απαγορευτικού μέσου για ΑΜΕΑ σε κοινόχρηστο χρήση».
Ο επίκουρος καθηγητής Συγκοινωνιακού Σχεδιασμού στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ και συντονιστής του έργου CHANGE, Γιάννης Πολίτης υπογραμμίζει σχετικά: «Είναι εξαιρετικό σημαντικό για εμάς, να βλέπουμε ότι οι δράσεις του ερευνητικού έργου CHANGE έχουν τόσο ουσιαστικό αντίκτυπο στην κοινωνία και σε όλα τα μέλη της. Η ενέργεια αυτή της παραχώρησης των ποδηλάτων για ΑΜΕΑ, που υπό τις μέχρι τώρα συνθήκες θα ήταν ένα δυσπρόσιτο για να μην πω απαγορευτικό μέσο αποκτά ιδιαίτερη σημασία για όλους εμάς τους συντελεστές αυτής τη δράσης. Εύχομαι να ακολουθήσουν και άλλα τέτοια βήματα προς την κατεύθυνση μιας πιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας».
Η διπλ. μηχανικός χωροταξίας και ανάπτυξης, ΜΑ και σύμβουλος περιφερειακής ανάπτυξης της «Lever AE – Σύμβουλοι Ανάπτυξης», μέλος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», Άρτεμις Μαργαριτίδου, συμπληρώνει: «Στο πλαίσιο του προγράμματος CHANGE οργανώνονται μια σειρά από δράσεις, που στόχο έχουν την αλλαγή νοοτροπίας προς την κατεύθυνση της χρήσης ποδηλάτου γενικότερα, αλλά και ειδικότερα όπως η συγκεκριμένη, για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ σε εναλλακτικά μέσα μετακίνησης. Με τη σημερινή πρωτοβουλία επιβεβαιώνει ότι οι στόχοι μας πραγματοποιούνται σταδιακά και μάλιστα συνδυάζοντας και την κοινωνική προσφορά».
Ο ιδρυτής και CEO της BrainBox S.A., Γιώργος Βουλγαρούδης διευκρινίζει σχετικά: «Ένα χρόνο μετά την παρουσίαση των πρώτων κοινόχρηστων, ηλεκτρικών ποδηλάτων για ΑΜΕΑ, εδώ στη Θεσσαλονίκη από την BrainBox στο πλαίσιο του έργου CHANGE “επιστρέφουμε” για να υλοποιήσουμε μια ακόμα δέσμευσή μας, τη δωρεάν παραχώρηση 2 εξ αυτών στο πλαίσιο της ΔΕΘ “γράφοντας” έτσι άλλο ένα επεισόδιο στον τομέα της μικρόκινητικότητας στην καθημερινότητά μας – ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι αφορά σε άτομα με κινητικές δυσκολίες. Ως εκ τούτου νιώθω ικανοποίηση, αφού 14 χρόνια μετά την ίδρυση μας το όραμα μας βρίσκει εφαρμογές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Λίγα λόγια για το έργο CHANGE
Στόχος του προγράμματος είναι να αλλάξει τις συνήθειες και τις επιλογές μετακίνησης στις αστικές περιοχές –προτάσσοντας τα ποδήλατα κοινής χρήσης- μέσω της ανάδειξης σύγχρονων τεχνολογιών, προωθώντας, παράλληλα, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.