Την παρακάτω ανάρτηση με τίτλο «Δήμος Κορδελιού Ευόσμου- τα δυο χρόνια από την εκλογή της νέας διοίκησης» έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook πριν από λίγο ο δημοτικός σύμβουλος Θοδωρής Μπαλτάς:
«Πέρασαν 2 χρόνια από την ανάληψη της διοίκησης στο δήμο με δήμαρχο τον κ. Μανδαλιανό και κανένα μεγάλο έργο δεν έχει γίνει στον δήμο! Αναπλάσεις σε χώρους και σχολεία καθώς και παιδικές χαρές ήταν προγραμματισμένες βασιζόμενος στο πρόγραμμα Φιλόδημος. Εύχομαι η διετία που έρχεται να μην είναι επανάληψη της πρώτης όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την υλοποίηση αναγκαίων έργων για τον Δήμο.
Δυστυχώς μέχρι τώρα η διοίκηση Μανδαλιανού βαδίζει στην πεπατημένη …διαχείριση. Σε άλλα θέματα καλή με πρωτοβουλίες αξιέπαινες από κάποιους αντιδημάρχους και μέλη της διοίκησης και σε άλλα με απίστευτα λάθη, (χαρακτηριστική η περίπτωση μη απορρόφησης και επιστροφής στην κεντρική κυβέρνηση πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ για τις ανάγκες της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης), αλλά στα μεγάλα ζητήματα, για τα μεγάλα αναγκαία έργα για τον δήμο και τους δημότες δεν έχουμε δει κάτι.
Δεν έχουμε δει:
- Πρωτοβουλίες με απτά αποτελέσματα για δημιουργία μεγάλων χώρων πρασίνου-πάρκων αναψυχής και πολιτισμού.
- Ένταξη σχολείων (νηπιαγωγείων-δημοτικών-γυμνασίου και Λυκείου, Ειδικού Σχολείου) με μελέτες σε προγράμματα χρηματοδότησης ώστε να πάμε στο στάδιο της ανέγερσης.
- 5 χρόνια είχαν οι διοικήσεις του δήμου μπροστά για την υλοποίηση της δίχρονης φοίτησης στο νηπιαγωγείο (3 η προηγούμενη 2 η τωρινή) και κανένα νηπιαγωγείο δεν χτίστηκε, αλλά και τα “φθηνά” προκάτ τοποθετήθηκαν τελευταία στιγμή και με παραλήψεις και αστοχίες απίστευτες. Όπως είπαμε 1,1 εκατομμύρια κατάφερε η διοίκηση και δεν τα απορρόφησε. Έστω και τώρα να πάρει πρωτοβουλίες η διοίκηση για τη διαμόρφωση των προαυλίων και με όλες τις διορθωτικές παρεμβάσεις που απαιτούνται ώστε να αλλάξει η εικόνα και να προσομοιάζουν με σχολικούς χώρους και κυρίως άμεσα θα ξεκινήσει πρόγραμμα ανέγερσης νηπιαγωγείων.
- Δεν έχουμε δει ανάπλαση δρόμων (πλην ασφαλτοστρώσεων) με λειτουργικά και καλαίσθητα πεζοδρόμια που θα περιλαμβάνουν όπου είναι δυνατόν νέο φωτισμό, δεντροφύτευση και γλάστρες λουλουδιών κατά μήκος.
- Δεν έχουμε δει σχέδιο ουσιαστικής παρέμβασης για ανάπλαση-αναβάθμιση για συνοικίες απομακρυσμένες όπως πχ της Διαλογής.
- Ανάπλαση μεγάλων δρόμων με νέο φωτισμό και καλλωπισμό που να αρμόζουν σε σύγχρονο Δήμο, όπως για παράδειγμα της Καραολή και Δημητρίου, της 25ης Μαρτίου, της Κ. Καραμανλή , της Κατσαντώνη, της Α. Παπανδρέου μέχρι το Ηρώο.
- Παραμένει κλειστή η οδός Ιπποδρομίου, συνεχίζοντας το συγκοινωνιακό αδιέξοδο, αλλά και την αισθητική εικόνα μιας περιοχής που αντί για δρόμο έχουν τον φράχτη-τείχος του Παπακυριαζή.
- Παραμένει όπως ήταν οι περιπτώσεις δρόμων που κλείνονται με σπίτια καθώς αυτά δεν αποζημιώνονται. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της οδού Μικράς Ασίας που ούτε διάνοιξη έχει γίνει ούτε ανάπλαση αυτής με φωτισμό και δεντροφύτευση.
- Δεν έχει προχωρήσει κάτι με το ΣΕΚΕ με αποτέλεσμα εκτός των άλλων και σε συνδυασμό με τη μη διάνοιξη της Ιπποδρομίου (έστω μέχρι να απομακρυνθεί το στρατόπεδο Παπακυριαζή) η κάτω Ηλιούπολη να μην αναδεικνύεται σε μια γειτονιά με τη δυναμική που της αρμόζει.
- Καμιά ανάπλαση δρόμων (τουλάχιστον των κεντρικών) πάνω από την περιφερειακή ώστε όλη η περιοχή να έχει την εικόνα σύγχρονης πόλης. Πλατεία-πάρκο πάνω από την περιφερειακή δεν έχουμε δει.
- Πρωτοβουλίες δυναμικές -μη αποδοχής ως τετελεσμένων- τόσο για το σταμάτημα του Μετρό Δυτικά, όσο και την τύχη του παραλιακού μετώπου και από τον δήμο Κορδελιού Ευόσμου και από άλλους δήμους δεν έχουν παρθεί.
- Το κολυμβητήριο, αλλά και το γήπεδο πάνω από την περιφερειακή παραμένουν “τσιμέντα” λες και ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου, ο δεύτερος μεγαλύτερος στη βόρεια Ελλάδα είναι ένα απομακρυσμένο χωριό με προχωρημένο μέσο όρο ηλικίας (36 είναι ο μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων του δήμου μας)
- Σε ποιους νέους χώρους έχουν προχωρήσει και έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση σχολείων και τη δημιουργία πάρκων; Με το οικόπεδο της ΔΕΗ 35 ολόκληρα στρέμματα ασχολήθηκε καθόλου η διοίκηση; Με οικόπεδα που απαιτείται ολοκλήρωση των αποζημιώσεων (οικόπεδο στην οδό Ούλωφ Πάλμε στο Κορδελιό πχ.) έχει γίνει κάτι; Το εγκαταλελειμμένο πάρκο Ελπίδας θα αναπλαστεί τελικά, πώς και πότε;
Δυστυχώς, πέραν αυτών, σε πολλές περιπτώσεις ο δήμος μάλιστα βρέθηκε πίσω και από τα αυτονόητα! Το αυτονόητο να έχει δυναμική και απαιτητική στάση απέναντι στα ΕΛΠΕ και όχι να γίνεται συνεργάτης αποδεχόμενος χορηγίες. Το αυτονόητο να υπερασπίζεται δημοτική περιουσία, συνεχίζοντας εγκληματική αδράνεια ή και σκοπιμότητες προηγούμενων διοικήσεων, να υπερασπίζεται κτήρια και πάρκο που με δικά του χρήματα δημιούργησε (περίπτωση του ΘΕΠΑΝ)! Να καλείται και να αποδέχεται να μετατραπεί σε ενοικιαστή σε χώρους που αυτός δημιούργησε εδώ και χρόνια, όπως το αθλητικό πάρκο στο κάτω μέρος του στρατοπέδου Παπακυριαζή.
Απορώ τι έγινε και ποια τα οφέλη του δήμου από τις τόσες συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες! Η κυβέρνηση Ν.Δ. δεν υπολογίζει τον Δήμο μας ή δεν μπορεί να πείσει η διοίκηση για τα δίκια αιτήματα; Μάλλον και τα δυο συμβαίνουν!
Υπάρχει και μια παράμετρος που την …ξεχνούν οι διοικήσεις και σχετίζεται με τη δημοκρατία και την ενεργοποίηση των πολιτών. Συνελεύσεις ανά γειτονιές για αδιαμεσολάβητη διαβούλευση ώστε οι κάτοικοι να έχουν λόγο στην ιεράρχηση για την αντιμετώπιση προβλημάτων στις γειτονιές τους δεν είδαμε.
Αν και τη δεύτερη διετία η σημερινή διοίκηση καταφέρει τα ίδια “έργα” με την πρώτη τότε δυστυχώς θα έχουν προστεθεί στις πλάτες του δήμου και των πολιτών άλλα 4 χρόνια καθυστερήσεων, άλλα 4 χρόνια πίσω από τις ανάγκες και τις δυνατότητες αυτού του Δήμου!»