Γουρουνόπουλο στο φούρνο
Ένα φαγητό λαχταριστό που μοσχοβολάει το σπίτι. Θυμίζει φαγητό χωριού και είναι ιδανικό για γιορτινό τραπέζι. Βάλτε τις πατατούλες μαζί με τη γουρουνοπούλα στο φούρνο για να ψηθούν στα ζουμιά του και να γίνουν λουκούμι. Το λεμόνι και το πορτοκάλι δίνουν απίστευτη γεύση και άρωμα στο χοιρινό. Η μαρινάδα από μέλι και μουστάρδα θα κάνουν την πέτσα κρατσανιστή και ζηλευτή. Φτιάξτε αυτή τη συνταγή της Αργυρώς και θα τρελάνετε κόσμο!
Ξεκινάμε να φτιάξουμε το γουρουνόπουλο στο φούρνο, μουλιάζοντας πρώτα και πλένοντας πολύ καλά τις πατάτες.
- Τρίβουμε με βούρτσα την επιφάνειά τους.
- Με ένα σφυρί σπάμε τις πατάτες να κάνουν σκασίματα. Τις βάζουμε σε μπολ. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές τις γλυκοπατάτες.
- Ρίχνουμε αλατοπίπερο και το μαλακό βούτυρο και ανακατεύουμε καλά τις πατάτες με τα υπόλοιπα υλικά.
- Στίβουμε το 1 λεμόνι και το 1 πορτοκάλι, βάζουμε λίγα μυρωδικά και αφήνουμε στην άκρη.
- Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας με απορροφητικό χαρτί.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα (ή στους 180 βαθμούς C, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα).
- Σε ένα μπολ βάζουμε το μέλι, τη μουστάρδα και λίγο ελαιόλαδο.
- Τα ανακατεύουμε με πιρούνι. Σε μεγάλο βαθύ ταψί βάζουμε φρέσκα μυρωδικά κατά βούληση και λίγα λεμονόφυλλα για άρωμα.
- Κόβουμε το κεφάλι σκόρδο στη μέση και το προσθέτουμε.
- Αδειάζουμε τις πατάτες σε μια στρώση.
- Αλείφουμε το γουρουνόπουλο γύρω γύρω με το μείγμα μέλι μουστάρδα.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι πολύ καλά και ιδιαίτερα από τη μεριά της πέτσας.
- Ακουμπάμε το γουρουνόπουλο πάνω στις πατάτες.
- Περιχύνουμε με λεμόνι, πορτοκάλι και ελάχιστο νερό (1-1/2 φλ.), ώστε να ψηθούν οι πατάτες.
- Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 2 ώρες και 30′.
- Κάθε τόσο το αλείφουμε με τα υγρά του ταψιού.
- Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς C και το αφήνουμε για να ξεροψηθεί η πέτσα και να γίνει τραγανή, για περίπου μισή ώρα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε τα υγρά του ταψιού, ώστε να μην στεγνώσουν τα υλικά.
- Το κρέας, βέβαια, θα κατεβάσει τα δικά του υγρά, αλλά θα πρέπει να ελέγχετε αν είναι αρκετά, ώστε να υπάρχει πάντα λίγη υγρασία στο ταψί για να ψηθούν οι πατάτες.
- Αφού ψηθεί το αφήνουμε για 20 -30 λεπτά να μείνει και να ανακτήσει τα υγρά του, που βγαίνουν στην επιφάνεια του κρέατος με τη μορφή φυσαλίδων.
- Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί το κρέας ζουμερό και τρυφερό μετά από το πολύωρο ψήσιμο.
Επιλέξτε τα κατάλληλα ορεκτικά αλλά και σαλάτες και μεγαλουργήστε στο γιορτινό τραπέζι
Τερίνα µε πιπεριές Φλωρίνης
www.argiro.gr
Το άρθρο Γουρουνόπουλο στο φούρνο εμφανίστηκε πρώτα στο aitoloakarnanianews.gr.