Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι γνωρίζουν και μαγειρεύουν τα γιουβαρλάκια σούπα με αυγολέμονο. Ωστόσο, υπάρχει και η κοκκινιστή εκδοχή τους και είναι μία συνταγή που την έφτιαχναν πολύ οι γιαγιάδες.
Βέβαια, και σε πολλές περιοχές τα κοκκινιστά γιουβαρλάκια είναι δημοφιλή, ενώ πιστέψτε μας – αν δεν τα έχετε δοκιμάσει – είναι πεντανόστιμα. Και εύκολα να τα μαγειρέψετε.
Υλικά
Για τα γιουβαρλάκια:
1 κιλό κιμάς
1 αυγό
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια τριμμένα
1 φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
5 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξύδι
1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1-2 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος
αλάτι πιπέρι
Για τη σάλτσα:
1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στο μούλτι
500 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
Για τα γιουβαρλάκια:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια, προσθέτετε σταδιακά 1/2 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Ζυμώνετε πολύ καλά με τα χέρια σας και μετά το πλάθετε σε στρογγυλά γιουβαρλάκια. Τα αφήνετε στην άκρη.
Για τη σάλτσα:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε τον χυμό ντομάτας, 1/3 φλ. ζεστό νερό, αλατοπιπερώνετε ελαφρώς και ανακατεύετε.
Μόλις πάρει βράση η σάλτσα, προσθέτετε τα γιουβαρλάκια και συμπληρώνετε, αν χρειαστεί και άλλο ζεστό νερό ώστε να καλυφθούν καλά τα γιουβαρλάκια.
Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και μαγειρεύετε σε μέτρια θερμοκρασία για 1:15 ώρα περίπου ή μέχρι να να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να δέσει η σάλτσα.
Διαβάστε επίσης
Πολύχρωμη detox σαλάτα με σταφίδες και αμύγδαλα
Δείτε τι συμβαίνει, όταν πλένετε τα μανιτάρια