Γιουβέτσι! Ένα κλασικό, αγαπημένο, παραδοσιακό στην Ελληνική κουζίνα πιάτο, που όσες φορές και αν το γευτούμε, είτε με μοσχάρι ή χοιρινό ή αρνάκι ή κοτόπουλο, ποτέ δεν είναι αρκετές. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή για ένα πεντανόστιμο γιουβέτσι με μοσχαράκι με ελαφρώς χυλωμένο κριθαράκι, τόσο όσο να γεύεσαι το κάθε “σπυρί” στο στόμα σας και πλούσια σάλτσα ντομάτας. Δοκιμάστε το!!!
Υλικά συνταγής
- 1 κιλό μοσχαρίσια σπάλα/σπαλομίτα, κομμένη σε μερίδες
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- 1 ξύλο κανέλας
- 4-5 κόκκους μπαχάρι
- 1/2 κ.γ. κύμινο
- 150 ml κόκκινο κρασί
- 800 γρ. Ντομάτες τριμμένες, φρέσκες ή Ντομάτα τριμμένη συσκευασμένη εμπορίου
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 700 ml ζεστό νερό ή ζωμό κότας ή ζωμό βοδινού
- 500 γρ. κριθαράκι μέτριο (MISCO ή άλλο επιλογής σας)
- ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 150 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή άλλο τυρί επιλογής σας
Εκτέλεση συνταγής
- Βγάζετε το κρέας από το ψυγείο 1 ώρα πριν το μαγειρέψετε, για να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το κόβετε σε μερίδες και το στεγνώνετε καλά με απορροφητικό χαρτί. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά 6-7 κ.σ. ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, και σοτάρετε το μοσχάρι για περίπου 3 λ από τη κάθε πλευρά ή μέχρι να πάρει ένα χρυσό-καφετί χρώμα. Το μεταφέρετε με μπολ με τρυπητή κουτάλα.
- Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνετε 2-3 κ.σ. επιπλέον ελαιόλαδο, μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σοτάρετε το κρεμμύδι, ελαφρώς αλατισμένο με 2 πρέζες αλάτι, για 3-4 λ ή μέχρι να μαλακώσει. Μετά ρίχνετε το σκόρδο, το ξύλο κανέλας, τα μπαχάρια και το κύμινο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λ περίπου, ανακατεύοντας συχνά.
- Προσθέτετε το πελτέ και ανακατεύετε ξύνοντας τη βάση της κατσαρόλας με ξύλινη κουτάλα. Αυξάνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς υψηλή, ξαναρίχνετε στη κατσαρόλα το σοταρισμένο κρέας μαζί με τα ζουμιά του, ανακατεύετε να ζεσταθεί, και σβήνετε με το κρασί. Όταν εξατμισθεί το πολύ αλκοόλ προσθέτετε τις τριμμένες ντομάτες και τη ζάχαρη.
- Τα αφήνετε να πάρουν 1 βράση και μετά μειώνετε τη φωτιά στο χαμηλό, ρίχνετε το ζεστό νερό ή ζωμό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήνετε το κρέας να σιγοβράζει για 1:15-1:30 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
- Στα 45 λ βρασίματος αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε, ξανασκεπάζετε τη κατσαρόλα και συνεχίζετε το μαγείρεμα. Όταν είναι έτοιμο το κρέας αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφαιρείτε και πετάτε το στικ κανέλας και τα μπαχάρια.
- Παράλληλα με το κρέας σε άλλη ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κριθαράκι, ανακατεύοντας διαρκώς για 2-3 λ. Το αποσύρετε από τη φωτιά το ρίχνετε σε ένα λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος ή ταψί και το καλύπτετε με όλο το μοσχάρι και τη σάλτσα του.
- Ανακατεύετε απαλά να μοιραστούν τα υλικά και αν δεν καλύπτεται το κριθαράκι από τη σάλτσα προσθέτετε τόσο καυτό νερό ώστε να καλύπτεται κατά 3 εκ. περίπου. Έχετε υπ” όψη ότι η αναλογία νερού με το κριθαράκι είναι 1 προς 3, δηλ. στα 100 γρ. κριθαράκι, 300 ml νερό, οπότε στα 500 γρ. κριθαράκι το νερό πρέπει να είναι 1,5 λίτρα.
- Ψήνετε το φαγητό σας σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο στις αντιστάσεις για 30 λ περίπου, ανακατεύοντας περιστασιακά. Σερβίρετε το γιουβέτσι σας ζεστό, πασπαλισμένο με μπόλικο τριμμένο τυρί και καλή σας όρεξη.
Tip: Όση ώρα προθερμαίνετε το φούρνο σας, βάλτε μέσα και το πυρίμαχο σκεύος ή το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε για να κάψει καλά, ώστε όταν βάλετε μέσα το κριθαράκι και το κρέας για να το ψήσετε, να είναι ήδη καυτό και να αρχίσει αμέσως ο βρασμός μέσα στο ζεστό φούρνο.
Πηγή
01/03/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Γιουβέτσι με μοσχαράκι πεντανόστιμο