Οι γεωπόνοι του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Δράμας αποσαφηνίζουν την εικόνα των πληθυσμών των εντόμων της περιοχής και δίνουν τις κατάλληλες οδηγίες, προκειμένου οι αγρότες να αντιληφθούν εάν χρειάζεται να επέμβουν στις καλλιέργειές τους.
Αναφορικά με την ποικιλότητα των εντόμων, η κοινή πράσινη «βρομούσα» κυριαρχεί στις καλλιέργειες βαμβακιού της Δράμας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παρατηρούνται και άλλα είδη σε μικρότερες συχνότητες, όπως το αρπακτικό είδος Geocoris megacephalus (Miridae). Ωστόσο, δεν έχουν εμφανιστεί κρούσματα του Halyomorpha halys (Pentatomidae), ενώ οι ειδικοί τονίζουν πως δεν είναι όλα τα έντομα επικίνδυνα για τις καλλιέργειες και πως δεν διαπιστώνεται κάποια ένδειξη για προειδοποίηση από την παρουσία ημιπτέρων.
Οι αυξητικές τους διαδικασίες, όμως, είναι, συχνά, μη υπολογίσιμες και ανεξέλεγκτες και γι΄αυτόν τον λόγο, το σχέδιο καταπολέμησής τους πρέπει να περιλαμβάνει ορισμένα καίρια σημεία. Η ύπαρξη αυγών, προνυμφών ή ενήλικων ημιπτέρων στην καλλιέργεια βαμβακιού δεν καθιστά, απαραίτητα, αναγκαία την επέμβαση και αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν εντομοκτόνα, καθώς η εμφάνιση αυτού του πληθυσμού δεν είναι, υποχρεωτικά, απειλητική.
Πιθανά σημάδια προσβολής από τα ημίπτερα είναι ο αποχρωματισμός, το καφέτιασμα, δηλαδή, της ίνας στο εσωτερικό του βαμβακιού, ο οποίος δημιουργείται από ένζυμα που εκκρίνουν τα έντομα και τα παθογόνα, όταν εισέρχονται στην πληγή του νύγματος.
Πρακτικά, οι καλλιεργητές μπορούν να διαπιστώσουν από μόνοι τους εάν χρειάζεται να επέμβουν συλλέγοντας ένα τυχαίο δείγμα 30-40 καψών διαμέτρου 2-3 εκατοστών (ή 7-20 ημερών). Κατόπιν, πρέπει να ελέγξουν το εσωτερικό τους για, τυχόν, ύπαρξη αποχρωματισμών στις ανώριμες ίνες, στα αναπτυσσόμενα σπέρματα και στην εσωτερική επιφάνεια του «καρυδιού». Η πιθανότητα δράσης εξετάζεται μόνο εάν το 20% των καψών εμφανίζει αποχρωματισμό ή αλλοιώσεις.
Σε οποιαδήποτε διαφορετική περίπτωση, τυχόν παρεμβάσεις θεωρούνται άσκοπες, ενώ οδηγούν στην οικονομική καταπόνηση του αγρότη και στην απορρύθμιση της ισορροπίας του αγροσυστήματος, γεννώντας, έτσι, την πιθανότητα έξαρσης πληθυσμών τετρανύχου και πράσινου σκουληκιού.
Αναλυτικά, οι οδηγίες των ειδικών του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Δράμας εδώ.