Του Daniel Moss
Οι εκκαθαρίσεις και οι εξαναγκασμοί μέσω απειλών δεν έδωσαν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα οικονομικά αποτελέσματα που επιθυμoύσε, δηλαδή έναν συνδυασμό χαμηλών επιτοκίων και χαμηλού πληθωρισμού.
Οι στόχοι αυτοί δεν έχουν επιτευχθεί από τον Τούρκο ηγέτη παρά την έντονη αντιπαραθετική του στάση έναντι των διορισμένων από τον ίδιο επιτελών της κεντρικής τράπεζας της χώρας του. Εάν δώσει λίγο χώρο στην τρέχουσα ομάδα η οποία βρίσκεται στο τιμόνι της νομισματικής πολιτικής, η πρόοδος μπορεί να καταστεί εφικτή.
Η απλή εκπαραθύρωση ενός επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας δεν οδηγεί απαραιτήτως σε μια γρήγορη αλλαγή πολιτικής. Αυτή είναι μια από τις μεγάλες εκπλήξεις και τα οδυνηρά μαθήματα που μπορεί να αντλήσει κανείς από αυτή την ιστορία σε μια σημαντική αναδυόμενη αγορά όπως η Τουρκία.
Η στροφή που δεν έγινε
Οι προτιμήσεις του προέδρου είναι σαφείς. Κεφάλια “έπεσαν” στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας νωρίτερα εντός του 2021 μετά την υιοθέτηση πιο “σφιχτής” νομισματικής πολιτικής, που είχε ως στόχο την καταπολέμηση του πληθωριστικού σπιράλ. Η άποψη η οποία επικρατούσε ήταν ότι μια γρήγορη ανατροπή τουλάχιστον ενός μέρους των αυξήσεων επιτοκίων που κακοκάρδισαν τον Ερντογάν ήταν βέβαιο ότι θα ακολουθούσε, μετά την απομάκρυνση του διοικητή Naci Agbal τον Μάρτιο (μοιραζόμουν κι εγώ αυτήν την άποψη).
Ακόμα περιμένουμε – και στο μεταξύ δεν έχει γίνει καμία περικοπή. Το ότι αυτή η στροφή 180 μοιρών δεν έχει συμβεί εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν οι αλλαγές στο επιτελικό προσωπικό μπορούν να επιφέρουν ριζικές αλλαγές πολιτικής ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνθήκες. Δίνεται πολλές φορές υπερβολική έμφαση στα άτομα τα οποία διοικούν οργανισμούς και θεσμούς και όχι αρκετή στην κατάσταση την οποία οι άνθρωποι αυτοί καλούνται να διαχειριστούν.
Αντίσταση στις βουλές του προέδρου
Μήνες μετά την “έξωση” Agbal, η οποία οδήγησε σε ανακάτεμα της τράπουλας και σε πολλές αλλαγές και σε άλλες επιτελικές θέσεις κάτω από τον βαθμό του διοικητή, η Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Τουρκίας δεν σκύβει ακόμη ευλαβικά μπροστά στη βούληση του Ερντογάν.
Η τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο αναφοράς στο 19% την Πέμπτη και δεσμεύτηκε να επιδιώξει σταθερότητα στις τιμές. “Το βασικό μας επιτόκιο θα συνεχίσει να καθορίζεται σε επίπεδο πάνω από τον πληθωρισμό προκειμένου να διατηρεί ισχυρό αποπληθωριστικό αποτέλεσμα έως ότου ισχυροί δείκτες να υποδηλώσουν μόνιμη πτώση του πληθωρισμού και να επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος του 5%”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Ο καλπάζων πληθωρισμός καθιστά μια συνθηκολόγηση της τράπεζας προς τις απόψεις του προέδρου της χώρας επικίνδυνη για την τουρκική λίρα, ένα από τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος. Το να αψηφούν επίμονα τον αρχηγό του κράτους δεν είναι βέβαια ελκυστική κίνηση για κανέναν αξιωματούχο της τράπεζας και την σταδιοδρομία του στο μέλλον. Η χώρα διακινδυνεύει μια μεσοβέζικη κατάσταση, με επιτόκια ούτε αρκετά υψηλά ώστε να πλήττουν αποφασιστικά τις αυξήσεις των τιμών, ούτε αρκετά χαμηλά για να ικανοποιούν τον Ερντογάν.
για τη συνέχεια Capital