Ό,τι μεγάλο, δυνατό και αρπακτικό γίνεται και βασιλικό… Έτσι και ο αετός. Θεωρείται ο βασιλιάς των πουλιών, γιατί διαθέτει όλα τα προσόντα που χρίζουν κάποιον βασιλιά.
Ο αγγελιαφόρος του Δία
Κατά την ελληνική μυθολογία, ο αετός ήταν αγγελιαφόρος του Δία και χαρακτηριζόταν ιερό πουλί. Θεωρείται γενικά σύμβολο ισχύος και κυριαρχίας, γι΄ αυτό εικονίζεται σε πολλά εθνόσημα και σύμβολα πόλεων και κρατών, όπως των ΗΠΑ (φαλακρός αετός), της Ρωσικής Ομοσπονδίας (δικέφαλος αετός – φωτό), της Γερμανίας (μαύρος αετός), της Πολωνίας (λευκός αετός), της Αιγύπτου (χρυσός αετός), της Ρουμανίας, της Σερβίας κ.ά.
Μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον ιπτάμενο βασιλιά
Ο αετός, ως γνωστό, είναι ένα μεγαλόσωμο αρπακτικό, σαρκοφάγο πτηνό, που διαθέτει οξύτατη όραση. Αλλά μόνο τη μέρα. Τη νύχτα δεν βλέπει καλά για να κυνηγήσει, οπότε κουρνιάζει στη φωλιά του, την οποία στήνει σε απόκρημνα ψηλά βουνά μέχρι τα 5.000 μ.
Η θηλυκή αετός ξεπερνά κατά πολύ σε μέγεθος τον αρσενικό αετό, αφού μπορεί το σώμα της να φτάσει το 1,5 μ., ενώ του αρσενικού δεν ξεπερνά το 1 μ.
Οι φτερούγες του αετού έχουν άνοιγμα 2-2.5 μ. και τελειώνουν εκεί όπου αρχίζει η ουρά του. Πετάει αργά, με τα φτερά του ακίνητα, εκμεταλλευόμενος τα ρεύματα του αέρα για να ανεβαίνει σε μεγάλα ύψη χωρίς προσπάθεια.
Ο αετός ορμά στα θηράματά του με μεγάλη ταχύτητα. Αν η λεία είναι μεγάλη, τότε την κομματιάζει και τη μεταφέρει στη φωλιά του. Κάποιες φορές, όταν πιάνει κότες, τις μαδάει πρώτα, ενώ τις χελώνες τις πετάει από μεγάλο ύψος σε βράχια για να σπάσει το καβούκι τους.
Από τα μικρά που γεννά το θηλυκό (3-4) επιζεί μονάχα ένα, το οποίο είτε σκοτώνει τα άλλα είτε τρώει όλο το φαγητό, επειδή είναι το πιο δυνατό!
ΠΗΓΗ