Το μεγάλο παζάρι του Ερντογάν
Το βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt δεν είναι το μόνο πρόβλημα της συμμαχίας με την Τουρκία.
“Η Άγκυρα μπλοκάρει τα νέα αμυντικά σχέδια που σκοπεύουν να υιοθετήσουν επίσημα οι εταίροι της συμμαχίας στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους την επόμενη εβδομάδα και που προορίζονται να αποτελέσουν τον πυρήνα της νέας στρατηγικής αποτροπής κατά της Ρωσίας”, αναφέρει η εφημερίδα.
“Η διαμάχη φαίνεται περίεργη – και γι’ αυτό οι άλλοι εταίροι του ΝΑΤΟ είναι τόσο θυμωμένοι”, αναφέρει η εφημερίδα. “Η τουρκική κυβέρνηση προφανώς δεν έχει θεμελιώδεις αντιρρήσεις για τα αμυντικά σχέδια. Την ενοχλούν μεμονωμένες γεωγραφικές διατυπώσεις.”
“Η Άγκυρα επιμένει ότι τα διεθνή ύδατα μεταξύ των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου πρέπει να ονομάζονται “Τουρκικά Στενά” στο έγγραφο, αναφέρουν διπλωμάτες. Την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι μπλοκάρουν οποιαδήποτε αναφορά στην Κύπρο.” Τα αμυντικά σχέδια, τονίζει η εφημερίδα, δεν είναι όμως εξαγγελίες. Είναι άκρως απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα. “Γιατί οι Τούρκοι συγκρούονται για φράσεις που -εκτός από λίγους στρατηγούς του ΝΑΤΟ- μάλλον δεν θα διαβαστούν ποτέ, παραμένει μυστήριο για πολλούς στη συμμαχία.”
“Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας είναι εξαιρετικά θυμωμένη, όπως και οι Αμερικανοί, που προσπαθούν απεγνωσμένα να κάνουν τον Ερντογάν να υποχωρήσει. Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον ήταν μάταιες”, καταλήγει η Handelsblatt.
Ευπρόσδεκτοι στο Κρεμλίνο
” Ίσως η αποτυχία στην προσέγγιση αυτή να οφείλεται στη δυσπιστία του Ερντογάν”, αναφέρει η Tageszeitung του Βερολίνου. “Το Κογκρέσο των ΗΠΑ εξακολουθεί να αρνείται να εγκρίνει τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16 και ο Μπάιντεν εξακολουθεί να αρνείται να υποδεχτεί τον Ερντογάν στον Λευκό Οίκο. Η Σουηδία έχει γίνει ένα μέσο για τον Ερντογάν για να κάνει τον Μπάιντεν να τον ακούσει.”
“Και ενώ ο Μπάιντεν αρνείται να συναντήσει τον Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος είναι ευπρόσδεκτος στο Κρεμλίνο”, σχολιάζει η taz. “Ο Ερντογάν, όπως και ο Όρμπαν, είναι πιθανώς πιο πρόθυμος να κάνει τη χάρη του Πούτιν και όχι του Μπάιντεν. Αυτό θα φανεί επίσης στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ: θα είναι επίσης ζήτημα αν και πότε η Ουκρανία μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ”.
ΠΗΓΗ: Deutsche Welle