Εκτέλεση
Για τη γεμιστή πανσέτα ρολό στο φούρνο, ανοίγουμε πρώτα τη χοιρινή πανσέτα με κοφτερό μαχαίρι σαν βιβλίο για μεγαλώσει η επιφάνεια. Χαράζουμε την πλευρά του λίπους σε ρόμβους. Λαδώνουμε την πανσέτα. Αλατοπιπερώνουμε και αλείφουμε μέσα και έξω καλά.
Βάζουμε σε μπολ τα μήλα κομμένα σε μικρά κομμάτια, τα δαμάσκηνα, τη γραβιέρα σε κομματάκια και το πορτοκάλι σε φέτες. Αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε με βαλσαμικό ξίδι και το λάδι. Τα ανακατεύουμε.
Απλώνουμε τα υλικά πάνω στην πανσέτα.
Τυλίγουμε ρολό. Δένουμε με σπάγκο σε 5-6 σημεία ανά 4 εκ.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220ºC. Απλώνουμε 2 μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο στον πάγκο. Πάνω βάζουμε λαδόκολλα. Ακουμπάμε το ρολό. Σκορπάμε τα σκόρδα με τη φλούδα τους. Τυλίγουμε τα χαρτιά να σφραγίσουμε καλά την πανσέτα. Τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο.
Βάζουμε στο φούρνο και αμέσως χαμηλώνουμε στους 170ºC. Ψήνουμε για 3,5 ώρες.
Ανοίγουμε τα χαρτιά από το ρολό. Αλείφουμε την επιφάνεια με κρέμα βαλσαμικό, συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30′ επιπλέον, ενδιάμεσα αλείφουμε ακόμα μια φορά με κρέμα βαλσαμικό να γλασάρει η πανσέτα.
Αφού ψηθεί αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 20′, ακουμπώντας μια λαδόκολλα στην επιφάνεια για να ξεκουραστεί το κρέας. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με πατάτες φούρνου και σαλάτα.
Extra μυστικό
Όταν θα ανοίξετε το ρολό, ακουμπήστε πριν όλο το πακέτο πάνω σε σχάρα, μέσα σε ταψί και κάντε τρυπούλες από κάτω να φύγουν όλα τα λίπη και τα υγρά, ώστε να καραμελώσει σωστά η πανσέτα και να τραγανίσει η πέτσα. Μέσα στο ταψί ρίξτε λίγο νερό ώστε να μην καούν τα λίπη και τρίβετε μετά.
Διαβάστε και όλα τα μυστικά μου, για να φτιάξετε το πιο νόστιμο, καλοψημένο και μαλακό χοιρινό για τα γιορτινά σας τραπέζια.
Ετοιμάζετε γιορτινό τραπέζι; Εδώ θα βρείτε περισσότερες μοναδικές συνταγές για να κάνετε τους καλεσμένους σας να παραμιλούν!
Μετά τη γεμιστή πανσέτα ρολό στο φούρνο, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω συνταγή
Πανσέτα γεμιστή