Τι πιο ωραίο, φθηνό και καλοκαιρινό φαγητό από τον γαύρο στο φούρνο! Ένα πανεύκολο φαγητό που μπορεί να γίνει άνετα είτε στον φούρνο είτε στο τηγάνι και αγαπιέται το ίδιο από μικρούς και μεγάλους. Ο γαύρος είναι ένα μικρό ψάρι, εξαιρετικά δυναμωτικό για τον οργανισμό μας, χάρη στα ωμέγα-3 λιπαρά που περιέχει, την υψηλή περιεκτικότητά του σε φώσφορο και ασβέστιο, αλλά και τη νιασίνη.
Tip: Συνοδεύστε τον με ένα ποτηράκι ούζο ή τσίπουρο. Αποτελεί τον ιδανικό μεζέ.
Υλικά (για 4 άτομα)
-1 κιλό γαύρος, καθαρισμένος. Πλύντε τον καλά, κόψτε και πετάξτε τα κεφάλια και τοποθετήστε τον μέσα σε σουρωτήρι για να στραγγίξει. Ακολούθως αλατίστε τον.
– 1 ή 2 ντομάτες ώριμες, χωρίς τη φλούδα, περασμένες από τον τρίφτη ή κομμένες σε κυβάκια
– 3με 4 σκελίδες σκόρδου κομμένες σε λεπτά φετάκια
– αλάτι, πιπέρι
– 2 κουτ. σούπας ρίγανη φρέσκια
– Λίγο μαϊντανό
– ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Σωτάρουμε με ελαιόλαδο τα σκόρδα για μισό λεπτό, ίσα να βγάλουν το άρωμά τους. Προσθέτουμε και τις ντομάτες και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει η σάλτσα βράση.
Απλώνουμε 100 ml λάδι στο ταψί, απλώνουμε μέσα το γαύρο και τον περιχύνουμε με τη σάλτσα. Προσθέτουμε τη ρίγανη, το μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε φροντίζουμε να απλωθεί ομοιόμορφα το μείγμα.
Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 25 λεπτά, μέχρι ο γαύρος να γίνει και να έχει αρπάξει μια λεπτή κρούστα από την ντομάτα.
Διαβάστε επίσης
Σπιτικά σοκολατάκια φράουλας μόνο με 3 υλικά
Εύκολη συνταγή για φιλέτα ψαριού στο φούρνο βυθισμένα στο λεμόνι
Γεμιστά με ρύζι- Γιατί η κλασική συνταγή είναι ανεκτίμητη!