Νοστιμότατος γαύρος λαδορίγανη με πιπεριές και ντομάτα. Μια απλή, εύκολη συνταγή για ένα ελαφρύ, νόστιμο και υγιεινό φαγητό, με φρέσκο γαύρο ένα μικρό και «ταπεινό» ψαράκι που μας προσφέρει πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Ένα πιάτο ιδανικό για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε!
Υλικά συνταγής
- 1 κιλό γαύρο
- 2 πιπεριές κόκκινες
- 2 πιπεριές κίτρινες
- 3 πιπεριές πράσινες
- 3 ντομάτες μεγάλες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 φλ. τσαγιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο, για το γαύρο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο, για τη σάλτσα με τις πιπεριές
- 2-3 κ.σ. ρίγανη αποξηραμένη
- αλάτι χοντρό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Καθαρίζετε τους γαύρους, αφαιρείτε τα κεφάλια, πιέζετε με το δάχτυλό σας να φύγουν τα εντόσθια και τους πλένετε καλά. Τους αλατίζετε και τους βάζετε σε ένα σουρωτήρι να σουρώσουν. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Ετοιμάζετε τη σάλτσα με τις πιπεριές: Πλένετε τις πιπεριές, πετάτε τα κοτσάνια, βγάζετε τα σπόρια και τις ψιλοκόβετε.. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε ένα φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο και σοτάρετε τις ψιλοκομμένες πιπεριές μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, αλατίζετε ελαφρά και ρίχνετε μπόλικο πιπέρι.
- Αφήνετε να πάρει μια βράση και αποσύρετε τη σάλτσα από τη φωτιά. Αδειάζετε τη σάλτσα μέσα σε ένα μέτριο ταψί και στρώνετε από πάνω τους γαύρους, τον ένα δίπλα στον άλλον. Ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, μπόλικη ρίγανη, πιπέρι και λίγο χοντρό αλάτι.
- Ψήνετε το φαγητό σας στο φούρνο για 20 λ ή μέχρι να καλοψηθούν οι γαύροι και να κάνουν μια κρούστα από πάνω. Πασπαλίζετε με το μαϊντανό και τους σερβίρετε ζεστούς ή κρύους μαζί με τη σαλτσούλα του ταψιού. Καλή σας όρεξη!
Μια συνταγή του Ηλ. Μαμαλάκη από εδώ
11/02/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Γαύρος λαδορίγανη με πιπεριές και ντομάτα