Γαρίδες με νοστιμότατη σάλτσα ντομάτας και βίδες τρικολόρε. Μια απλή και εύκολη στην παρασκευή της συνταγή για ένα εξαιρετικό πιάτο, ιδανικό για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκες ή κατεψυγμένες γαρίδες, μπορείτε να κάνετε όσο πικάντικη θέλετε τη σάλτσα σας μειώνοντας το μπούκοβο αν δεν σας αρέσουν τα καυτερά ή αν σερβίρετε μικρά παιδιά και επίσης μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε στην νηστίσιμη εκδοχή της αφαιρώντας το προτεινόμενο βούτυρο και αντικαθιστώντας το με ελαιόλαδο.
Υλικά συνταγής
- 500 γρ. Βίδες Τρικολόρε
- 700 γρ. γαρίδες μέτριες (φρέσκες ή κατεψυγμένες)
- 70 ml ελαιόλαδο
- 20 γρ. φρέσκο βούτυρο (αν νηστεύετε αντικαταστείστε το με 20 ml ελαιόλαδο)
- 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
- 3 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε λεπτές φετούλες
- 1 κ.γ. μπούκοβο
- 1 συσκευασία (γυάλινο) 680 γρ. Pummaro σπιτική ντομάτα
- 1 γεμάτο κ.γ. ζάχαρη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 2 μέτρια φύλλα δάφνης
- 300 ml ζωμό από τις γαρίδες (αν έχετε φρέσκες διαφορετικά αντικαταστήστε τον με 300 ml ζωμό λαχανικών)
- 50 ml ούζο
- 20 γρ. φρέσκο βούτυρο για να “δέσει” η σάλτσα (αν νηστεύετε παραλείψτε το)
- Για το σερβίρισμα
- βασιλικός αποξηραμένος
- ξύσμα λεμονιού
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Αν έχετε κατεψυγμένες γαρίδες τις ξεπαγώνετε από βραδίς και τις σκουπίζετε με αποροφητικό χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα υγρά τους. Αν έχετε φρέσκες γαρίδες τις καθαρίζετε από τα κελύφη, κρατάτε σε ένα ξεχωριστό μπολ τα κεφάλια τους, και αφαιρείτε το εντεράκι τους.
- Σε ένα κατσαρόλι βάζετε 1/2 λίτρο νερού και μόλις πάρει βράση, προσθέτετε τα κεφάλια απ’ τις γαρίδες, 1/2 κ.γ. αλάτι, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα σιγοβράζετε, χωρίς να σκεπάσετε το κατσαρόλι, για 10 λ. Τα αφαιρείτε από τη φωτιά, τα σουρώνετε, πετάτε τα κεφάλια και κρατάτε το ζωμό για την σάλτσα.
- Αν έχετε κατεψυγμένες γαρίδες βράζετε 300 ml νερό και διαλύετε μέσα το ζωμό λαχανικών. Εν τω μεταξύ σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κοχλαστό, αλατισμένο με χοντρό αλάτι νερό, βράζετε τις βίδες σας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και το βούτυρο (αν το χρησιμοποιήσετε) και σοτάρετε τις γαρίδες για περίπου 1-2 λ από τη κάθε πλευρά, ανάλογα με το μέγεθός τους, ή μέχρι να ασπρίσουν. Τις σβήνετε με το ούζο και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ αφαιρείτε τις γαρίδες από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνετε σε μπολ.
- Στο ίδιο ζεστό τηγάνι με το λάδι που έμεινε ρίχνετε το κρεμμύδι και την πιπεριά και τα σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και γυαλίσουν. Μετά ρίχνετε και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για περίπου 1/2 λ ανακατεύοντας διαρκώς.
- Στη συνέχεια προσθέτετε το μπούκοβο, ανακατεύετε και ρίχνετε το χυμό ντομάτας μαζί με 300 ml ζωμό γαρίδας ή λαχανικών και ανακατεύετε. Αφού πάρουν 2-3 βράσεις προσθέτετε τα φύλλα δάφνης, αλάτι και πιπέρι και βράζετε τη σάλτσα για 20 λ.
- Πέντε (5) λ πριν τελειώσει ο βρασμός ρίχνετε τη ρίγανη και τη ζάχαρη, τα αφήνετε για 3 λ και μετά προσθέτετε και τις γαρίδες, ανακατεύετε και τα βράζετε όλα μαζί για άλλα 2 λ. Προαιρετικά όταν σβήσετε τη φωτιά προσθέτετε τα 20 γρ. βούτυρο για να δέσει καλά η σάλτσα σας.
- Για το σερβίρισμα: Στραγγίζετε τις βίδες και τις σερβίρετε ζεστές περιχυμένες με τη σάλτσα και τις γαρίδες. Προτείνουμε για καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα να τα σερβίρετε όπως οι Ιταλοί σε ζεστά πιάτα (τα ζεσταίνετε στο φούρνο) πασπαλισμένα με τον αποξηραμένο βασιλικό, ξύσμα λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πηγή
12/03/2022
Sintayes.gr,
Συνταγή: Γαρίδες σε πικάντικη σάλτσα ντομάτας με βίδες τρικολόρε