Γαρίδες σαγανάκι με φέτα… ο απόλυτος αγαπημένος ελληνικός μεζές μιας και χρησιμοποιούμε το εθνικό μας τυρί τη φέτα σε συνδυασμό με το υπέροχο θαλασσινό τη γαρίδα. Θα βρείτε πολλές παραλλαγές και διάφορες συνταγές πάντα με βάση γαρίδες και φέτα για να δοκιμάσετε αυτόν το διάσημο ουζομεζέ. Εδώ σας δίνουμε μια απλή και εύκολη συνταγή με γαρίδες σε κόκκινη σάλτσα με τυρί φέτα και μυρωδικά. Μια λιχουδιά που κανείς δεν μπορεί να της αντισταθεί… Απολαύστε αυτό το λαχταριστό πιάτο με φρεσκοψημένο ζυμωτό ψωμί στο σπίτι σας με καλή παρέα με το ουζάκι ή τη παγωμένη μπυρίτσα σας, ή σας κυρίως γεύμα μαζί με αρωματικό ρύζι Basmati ή Jasmine!
Υλικά συνταγής
- 500 γρ. γαρίδες καθαρισμένες
- 45 γρ. + 30 γρ. ελαιόλαδο (3 κ.σ. + 2 κ.σ.)
- 1 σκελίδα σκόρδο κομμένο στη μέση
- 120 γρ. ούζο (1/2 φλ. τσαγιού περίπου)
- 180 γρ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο (1 μέτριο κρεμμύδι)
- 15 γρ. πελτές ντομάτας (1 κ.σ.)
- 1 κιλό ντομάτες ώριμες τριμμένες (5-6 μεγάλες ντομάτες)
- 2 πιπεριές Φλωρίνης σε βάζο
- 20 γρ. κάπαρη ξαλμυρισμένη (2 κ.σ.)
- 5-6 λιαστές τομάτες (ψιλοκομμένες)
- 300 γρ. τυρί φέτα
- 1 λεμονιού το ξύσμα
- 8 γρ. φρέσκο δυόσμο (8-10 φύλλα δυόσμου)
- 25 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο (1/4 ματσάκι μόνο τα φύλλα χωρίς κοτσάνια)
- 1 κ.γ. ζάχαρη μετά από δοκιμή
- Ρύζι Jasmine ή Basmati (για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτετε τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο, τις γαρίδες και το σκόρδο, σοτάρετε για 1 λ μόνο και στη συνέχεια σβήνετε με το ούζο. Αφήνετε το αλκοόλ να εξατμιστεί για 30’’ και μετά αλατοπιπερώνετε και αφαιρείτε προσωρινά, με τρυπητή κουτάλα, τις γαρίδες από το τηγάνι.
- Στο ίδιο ζεστό τηγάνι προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και το τσιγαρίζετε για περίπου 5 λ ανακατεύοντας συχνά. Στη συνέχεια προσθέτετε το πελτέ και τις τριμμένες τομάτες, ανακατεύετε καλά και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για 20-25 λ ή μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να δένει.
- Παράλληλα, σε ένα μούλτι πολτοποιείτε τις πιπεριές Φλωρίνης και μόλις η σάλτσα είναι έτοιμη, τις προσθέτετε στο τηγάνι μαζί με την κάπαρη, τις λιαστές τομάτες και τις γαρίδες. Συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 2-3 λ έως ότου όλα τα αρώματα να ενοποιηθούν. Διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και αν χρειαστεί ρυθμίζετε την οξύτητα με λίγη ζάχαρη.
- Τέλος, θρυμματίζετε τη φέτα σε χοντρά κομμάτια και τη προσθέτετε στο τηγάνι μαζί με το ξύσμα λεμονιού και τα μυρωδικά. Απολαμβάνετε το σαγανάκι σας είτε σαν τον απόλυτο μεζέ με φρέσκο ζεστό ψωμί είτε το σερβίρετε πάνω από βρασμένο ρύζι για ένα ολοκληρωμένο γεύμα.
Πηγή
20/10/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Γαρίδες σαγανάκι με φέτα και μυρωδικά