Γνωρίζουμε μέχρι τώρα πως αν θέλουμε να διατηρήσουμε περισσότερο καιρό κάποιο τρόφιμο, ο μόνος ασφαλής τρόπος αποθήκευσής του είναι να το βάλουμε στην κατάψυξη του ψυγείου ή στον καταψύκτη. Από ωμά λαχανικά ή κρέατα, μέχρι μαγειρεμένα φαγητά.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποια τρόφιμα που δε μπαίνουν στην κατάψυξη, παρά μόνο στη συντήρηση για όσο διαρκούν μέχρι την κατανάλωσή τους.
Δείτε ποια είναι αυτά και γιατί δε μπαίνουν στην κατάψυξη:
Τα μαλακά τυριά
Μπορεί το τριμμένο τυρί ή τα σκληρά, όπως το τσένταρ μια χαρά να αποθηκεύονται στην κατάψυξη, όμως δεν ισχύει το ίδιο με τα μαλακά τυριά, όπως το brie και το ricotta, τα οποία θρυμματίζονται και παίρνουν μια κοκκώδη υφή όταν καταψύχονται.
Τα αυγά
Φυλάσσονται πάντα στη συντήρηση και όχι στην κατάψυξη, διότι σε αυτή την περίπτωση, το αυγό μπορεί να διογκωθεί και να σπάσει το κέλυφος του, επιτρέποντας στα βακτήρια να εισχωρήσουν. Αλλά ακόμη και αν το κέλυφος παραμείνει άθικτο, ο κρόκος θα γίνει σα σιρόπι και θα είναι δύσκολο να αναμειχθεί με τα ασπράδια των αυγών. Το ίδιο ισχύει και με το γλάσο που γίνεται πολύ σκληρό στην κατάψυξη.
Μαρούλι, αγγούρι και άλλα λαχανικά
Τα φρούτα και λαχανικά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα νερού αν τα βάλετε στην κατάψυξη, θα υγροποιηθούν και πιθανόν να έχουν διαφορά στη γεύση ή τη μυρωδιά μετά το πάγωμα και την απόψυξη. Τέτοια είναι το μαρούλι, τα αγγούρια και το λάχανο.
Ορισμένες σάλτσες
Τα dressings και τα καρυκεύματα όπως η μαγιονέζα διατηρούνται καλύτερα στη συντήρηση. Στη μαγιονέζα για παράδειγμα, τα αυγά, το λάδι και το ξύδι θα διαχωριστούν, αφήνοντας υγρασία από πάνω. Όταν δε ξεπαγώσει η σάλτσα, θα έχει μια υγρή μορφή και όχι αυτή την παχύρρευστη.