Αρνίσιο μπουτάκι στη γάστρα με πατατούλες, ξερά φρούτα με σκόρδο, πορτοκάλι και δενδρολίβανο. Συνδυασμοί γεύσεων και μυρωδιών για ένα υπέροχο πιάτο για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας. Μια συνταγή για ένα απίστευτα τρυφερό και ζουμερό αρνάκι. Ξεκινήστε από νωρίς τη προετοιμασία του φαγητού και η γεύση του θα σας αποζημιώσει.
Υλικά συνταγής
- Για το αρνίσιο μπούτι:
- 1 αρνίσιο μπουτάκι με το κόκαλο, βάρους 2 κιλών, πλυμένο και πολύ καλά σκουπισμένο
- 4-5 σκελίδες σκόρδου, κομμένες σε λεπτά φετάκια
- 2 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο ή 2 κ.σ. ξερό
- Για το άλειμμα του μπουτιού:
- 1 πορτοκαλιού μεγάλου και ζουμερού ο χυμός
- 1/2 φλ. τσαγιού κονιάκ
- 1 κ.σ. μέλι ή 2 κ.σ. πετιμέζι
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για το ταψί:
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε στρογγυλές φέτες, σχετικά χονδρές
- 2 πορτοκάλια ακέρωτα, πλυμένα και κομμένα σε στρογγυλές φέτες
- 2 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο
- 1 κιλό μικρές πατάτες baby ολόκληρες με τη φλούδα τους
- 400 γρ. αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας sας ( δαμάσκηνα, βερίκοκα, σύκα, σταφίδες, χουρμάδες κ.ά.), χωρίς κουκούτσια
- ½ φλιτζάνι λιαστές ντομάτες στραγγισμένες και κομμένες στη μέση
- 1 πιπερίτσα τσίλι, φρέσκια ή ξερή, ολόκληρη
- 1 φλιτζάνι κονιάκ
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- χονδρό αλάτι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Για το αρνίσιο μπουτάκι: Με τη μύτη ενός κοφτερού μαχαιριού κάνετε μικρές αλλά βαθιές τομές σε όλο το μπουτάκι του αρνιού. Σε ένα μπολάκι ανακατεύετε καλά τις φέτες σκόρδου, τα φυλλαράκια του δεντρολίβανου (φρέσκου ή ξερού) και λίγο αλάτι, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μοιράζετε το μείγμα αυτό στις τομές που κάνατε στο μπούτι, πιέζοντας το μείγμα με το δάχτυλό σας για να μπει βαθιά μέσα στο ψαχνό.
- Για το άλειμμα: Σε ένα μπολ αναμιγνύετε το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το μέλι (ή το πετιμέζι), τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Με ένα πινέλο αλείφετε με το μείγμα το μπούτι και μετά το τρίβετε ολόκληρο με μπόλικο αλατοπίπερο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ºC.
- Για το ταψί και το ψήσιμο: Σε μια μεγάλη γάστρα (ή σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί) στρώνετε τις φέτες κρεμμυδιού, τις φέτες πορτοκαλιού και τα κλαδάκια του δεντρολίβανου, καλύπτοντας όλο τον πυθμένα του ταψιού.
- Τοποθετείτε από πάνω το μπουτάκι, στο κέντρο του ταψιού. Γύρω από το μπουτάκι βάζετε τις πατατούλες, τα ξερά φρούτα, τις λιαστές ντομάτες και τη καυτερή πιπερίτσα. Περιχύνετε με το κονιάκ και το λάδι, προσθέτετε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και πασπαλίζετε με χονδρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Κλείνετε καλά τη γάστρα με το καπάκι της. Αν δεν έχετε γάστρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί, κατά προτίμηση πυρίμαχο, το οποίο θα σκεπάσετε πρώτα με λαδόκολλα και μετά θα καλύψετε σφικτά με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε το φαγητό για 1 ώρα.
- Μετά χαμηλώνετε τη φωτιά στους 160 – 170ºC και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλες 3 ώρες περίπου, μέχρι το κρέας να γίνει πολύ τρυφερό και μελωμένο και να ξεκολλά πανεύκολα από το κόκαλο. Ξεσκεπάζετε τη γάστρα (ή το ταψί) και συνεχίζετε το ψήσιμο στην ίδια θερμοκρασία για άλλα 20 λ περίπου, μέχρι το κρέας να ροδίσει, περιχύνοντάς το τακτικά με τα υγρά του ταψιού.
- Σβήνετε το φούρνο, μισανοίγω την πόρτα του φούρνου και αφήνετε εκεί το φαγητό για 15 – 20 λ (στο διάστημα αυτό το κρέας θα ανακτήσει τους χυμούς του και θα γίνει ακόμα πιο τρυφερό και ζουμερό).
- Βγάζετε το μπούτι, το βάζετε σε μια μεγάλη πιατέλα και το κόβετε σε μερίδες. Τις μοιράζετε σε πιάτα, προσθέτετε τις πατάτες και τα υπόλοιπα υλικά του ταψιού (πορτοκάλια, κρεμμύδια, λιαστές ντομάτες και ξερά φρούτα), με τη σάλτσα τους και σερβίρετε.
Μια ωραία ιδέα για σάλτσα: Βγάζετε από το ταψί το μπούτι, τις πατάτες και τα ξερά φρούτα, πετάτε τα κλαδάκια δεντρολίβανου και αφήνετε στο ταψί τις λιαστές ντομάτες, τις φέτες κρεμμυδιών και πορτοκαλιών και τη σάλτσα. Αδειάζετε αυτά τα υλικά του ταψιού στο μπλέντερ και τα πολτοποιείτε καλά για 2 λ. Μεταφέρετε το μείγμα αυτό σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά για 5 – 10 λ, μέχρι να δέσει λίγο. Δοκιμάζετε, αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε το κρέας και τις πατάτες.
Πηγή
12/12/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Αρνίσιο μπουτάκι στη γάστρα με πατάτες και ξερά φρούτα