Για «ανεξέλεγκτη πίεση των κυβερνώντων προς την Ελληνική Αστυνομία» κάνει λόγο η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης (ΕΑΥΘ), με αφορμή τον ρόλο που έχουν επωμιστεί οι Αρχές για την τήρηση των μέτρων αποφυγής διάδοσης της covid-19.
Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι: «Η όξυνση και η αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν και παραμένει το μείζον θέμα της τρέχουσας κρίσιμης περιόδου που βιώνει η πόλη μας. Όλοι οι εμπλεκόμενοι κρατικοί φορείς έχουν σκύψει πάνω στο πρόβλημα και αναζητούν τρόπους για την αναχαίτιση των κρουσμάτων».
Υπογραμμίζουν ότι: «η πολιτική των μέτρων που ακολουθείται είναι μονοδιάστατη και έχει μετακυλήσει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης στην Ελληνική Αστυνομία. Μόνο τις τελευταίες ημέρες, έχουν εκδοθεί αλλεπάλληλες διαταγές που παροπλίζουν σημαντικό αριθμό αστυνομικών δυνάμεων και τις περιορίζουν στον έλεγχο των μέτρων προστασίας μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Αναλυτικότερα, όλα τα περιπολικά της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης είναι ακινητοποιημένα, 17 πληρώματα οχημάτων ανά βάρδια από όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της ΓΑΔΘ έχουν ως αποκλειστική αρμοδιότητα την διενέργεια ελέγχων για την τήρηση των μέτρων, ενώ με χθεσινή διαταγή 18 ομάδες ΔΙΑΣ και ΖΗΤΑ σταματούν κάθε άλλη δραστηριότητά τους και απασχολούνται για την ορθή εφαρμογή του νέου μέτρου click-away».
Οι Αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι πλέον “δεν μπορούμε να μιλάμε για Αστυνομία των πολιτών, αλλά για Αστυνομία του Covid-19”. Προσθέτουν δε ότι όσο η ΕΛ.ΑΣ. απομακρύνεται από τον ρόλο της, τόσο τα παραβατικά άτομα βρίσκουν ελεύθερο πεδίο δράσης για να δράσουν. «Και διερωτόμαστε: Αν το επόμενο διάστημα, δούμε κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας, θα φταίει η Αστυνομία; Κι αν ξεσπάσει ένα 3ο κύμα κορωνοϊού στις αρχές του νέου έτους, όπως λέγεται από τους ειδικούς, πάλι θα φταίει η Αστυνομία; Ο ρόλος του Αστυνομικού δεν είναι ο ρόλος του μπαμπούλα. Η Κυβέρνηση πρέπει να στοχεύσει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για αύξηση της περιβόητης «ατομικής ευθύνης», και όχι στην τιμωρητική πρακτική της επιβολής προστίμων», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΑΥΘ.
“Άλλα 8 όργανα ελέγχου”
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης υπογραμμίζει επίσης ότι υπάρχουν άλλες 8 Υπηρεσίες που αποτελούν όργανα ελέγχου, βάσει της υπ’ αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 48976 ΚΥΑ (ΦΕΚ β’ 3165/ 31-07-2020), που μέχρι στιγμής δεν έχουν αναλάβει το βάρος που τους αναλογεί. “Δυστυχώς, οι πολιτικές αποφάσεις έχουν αναγάγει την υγειονομική κρίση σε αστυνομική υπόθεση. Περιμένουμε ότι έστω και την ύστατη στιγμή, η Κυβέρνηση θα αντιληφθεί το μέγεθος της επιβάρυνσης των συναδέλφων μας και της διατάραξης που επιφέρει στο αστυνομικό έργο, και θα επιδείξει την προσδοκώμενη αλληλεγγύη και βοήθεια στο Σώμα που αποδεδειγμένα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του φονικού ιού. Επιτέλους, ας σταματήσουν οι υποσχέσεις και ας ξεκινήσουν τα έργα!”, καταλήγει η ανακοίνωση.