Μάλιστα δεν αποκλείεται να φρενάρει η διαδικασία, έως ότου το Συμβούλιο διαμορφώσει ξανά νέες θέσεις, δεδομένου ότι αρκετοί υπουργοί εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους από τη στάση της Ευρωβουλής και τάχθηκαν υπέρ της λογικής “καμία συμφωνία έναντι μιας κακής συμφωνίας”
Είναι γεγονός ότι παρά κάποιες ελκυστικές τροποποιήσεις που κατέθεσαν οι υπουργοί, όπως είναι η εσωτερική σύγκλιση των δικαιωμάτων στο 85% μέχρι το 2026 αλλά και η στόχευση του 25% των κονδυλίων για τις άμεσες ενισχύσεις στο νέο Πρασίνισμα, οι Ευρωβουλευτές απορρίπτουν συνολικά τη συμβιβαστική πρόταση και διεκδικούν “ακόμα πιο πράσινη ΚΑΠ”
Το παράδοξο της υπόθεσης, είναι ότι και η Κομισιόν αντί να λειτουργήσει σε ρόλο μεσάζοντα που αμβλύνει τις διαφορές, γέρνει προς την πλευρά των Ευρωβουλευτών, κάτι το οποίο σχολίασε και ο υπουργός γεωργίας της Ισπανίιας Λουίς Πλάνας, όταν απευθυνόμενος στον Επίτροπο Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι, είπε: “έχω την εντύπωση ότι η Κομισιόν εδώ τάσσεται εμφανώς υπέρ της μίας εκ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών”
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έπαψαν να θεωρούν ότι μια λύση εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους είναι εφικτή, ωστόσο η μέρα είναι μεγάλη και η πίεση του χρόνου έντονη. Χαρακτηριστική πάντως ήταν και η τοποθέτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας, Σπήλιου Λιβανού, ο οποίος γύρω στις 2.30 ώρα Ελλάδας πήρε το λόγο για να χαρακτηρίσει ως απαράδεκτη και εκβιαστική την στάση της Ευρωβουλής. Αν και το εκτόπισμα της χώρας είναι μικρό, το κάλεσμά του για no deal σχολιάστηκε από τους δημοσιογραφικούς κύκλους των Βρυξελλών. 
Μεταξύ άλλων ο κ. Λιβανός, που νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ζητούσε ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών, δήλωσε: “Αν έρθει νέα πρόταση θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για μελέτη. Τα κείμενα που παραδώσαμε ήταν σύμφωνα με την τελική μας συζήτηση. Κανείς δεν θέλει να επιστρέψει στη χώρα του με μια κακή συμφωνία. Δεν μπορώ να αντιληφθώ τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά η Ευρωβουλή. Δείχνει έλλειψη σεβασμού”.
Κοινοποιήστε το:
Διαβάστε Επίσης