Ενώ στο πλαίσιο της ομιλίας του έκανε αναφορά στη Μέση Ανατολή, την Αρμενία τις διεθνής εξελίξεις αλλά και την άνοδο που σημειώνει η τουρκική αμυντική βιομηχανία.
«Θέλουμε να ζήσουμε δίπλα-δίπλα με τις χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία»
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Ως Τουρκία, ενεργούμε με αυτή την αντίληψη, ενώ ενισχύουμε τις στρατιωτικές μας δυνατότητες και ικανότητες. Είμαστε με την πλευρά της ειρήνης, της ειρήνης και της συνεργασίας, όχι της έντασης και της μάχης. Θέλουμε να ζούμε πλάι-πλάι με τις χώρες με τις οποίες μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία. Δεν τρέφουμε εχθρότητα και προκατάληψη έναντι οποιασδήποτε χώρας. Δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα γης και κυριαρχίας κανενός. Ποτέ δεν αφήσαμε και δεν θα αφήσουμε το χέρι που μας απλώνεται ειλικρινά στον αέρα. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο, επαφή και ενίσχυση των δεσμών μας με οποιονδήποτε σέβεται τα συμφέροντα της Τουρκίας και θέλει να αναπτύξει συνεργασία μαζί μας. Πρόσφατα, έχουμε κάνει πολλά βήματα για να αυξήσουμε τον αριθμό των φίλων μας. Θεού θέλοντος, θα συνεχίσουμε την πορεία μας με νέες πρωτοβουλίες».
Φορά προβιά προβάτου ενώ για την Ελλάδα είναι λύκος
Ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε στις εν λόγω δηλώσεις, όπου δηλώνει μεν ότι δεν διεκδικεί κυριαρχικά δικαιώματα άλλων γειτονικών χωρών αλλά από την άλλη αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
«Η Αρμενία θα έρθει πιο κοντά στην ειρήνη»
«Η Αρμενία θα έρθει πιο κοντά στην ειρήνη στο βαθμό που θα απελευθερωθεί από τα δεσμά των ξένων δυνάμεων και της διασποράς. Ο αρμενικός λαός θα πρέπει να δει και να καταλάβει ότι το μέλλον του δεν βρίσκεται με εκείνους που κηρύττουν απ’ έξω και προκαλούν, αλλά με τους γείτονές του με τους οποίους ζει και θα ζει μαζί για αιώνες, και θα πρέπει με θάρρος να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο».
«Οι βάναυσες επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο»
Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στις επιθέσεις του Ισραήλ, μία μέρα αφότου αποκάλεσε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου «ψυχοπαθή» και «βρικόλακα», σχολιάζοντας πως «Ενώ στην περιοχή μας λαμβάνουν χώρα ελπιδοφόρες εξελίξεις, από την άλλη πλευρά, οι βάναυσες επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Περισσότεροι από 36 χιλιάδες αθώοι, ανυπεράσπιστοι άνθρωποι έχουν σφαγιαστεί ανελέητα από τις 7 Οκτωβρίου. Περισσότερα από 15 χιλιάδες παιδιά και περισσότερες από 10 χιλιάδες γυναίκες έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν».
«Όσοι κλείνουν τα μάτια στη γενοκτονία όχι μόνο υποστηρίζουν τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, αλλά είναι και συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα»
«Μέσα σε περίπου 8 μήνες, η Γάζα έχει μετατραπεί σε ένα γιγαντιαίο ερείπιο με ελάχιστα άθικτα κτίρια να έχουν απομείνει. Η αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό την προηγούμενη μέρα ήταν το τέλος της ανθρωπότητας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία που να μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια θηριωδία. Ο πόλεμος έχει ένα νόμο, ένα όριο και μια ηθική. Το να σκοτώνεις 36 χιλιάδες αθώους ανθρώπους, να τραυματίζεις περισσότερους από 80 χιλιάδες αθώους ανθρώπους, να χτυπάς τζαμιά, σχολεία, νοσοκομεία, εκκλησίες, να ρίχνεις βόμβες πάνω σε αμάχους που περιμένουν φαγητό και εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν είναι πόλεμος, είναι γενοκτονία. Όσοι κλείνουν τα μάτια στη γενοκτονία όχι μόνο υποστηρίζουν τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, αλλά είναι και συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα.
Για την αμυντική βιομηχανία – «Η Τουρκία έχει γίνει ένας από τους αναπόσπαστους παίκτες στην περιοχή»
«Θεωρούμε θεμελιώδη αναγκαιότητα για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μας να είναι εξοπλισμένες με τον πλέον ανώτερο εξοπλισμό και συστήματα στον τομέα. Από το 2002, έχουμε κινητοποιήσει κάθε ευκαιρία για να μεγιστοποιήσουμε την εθνικότητα και την ιθαγένεια στην αμυντική βιομηχανία. Η Τουρκία έχει γίνει ένας από τους αναπόσπαστους παίκτες στην περιοχή της χάρη στην επανάστασή της στην αμυντική βιομηχανία. Ενώ το 2002 εκτελούνταν μόνο 62 αμυντικά έργα, σήμερα ο αριθμός αυτός έχει ξεπεράσει τις χιλιάδες».
«Το 2002 εκτελούνταν αμυντικά έργα προϋπολογισμού περίπου 5,5 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, ενώ ο όγκος των τρεχόντων έργων έχει ξεπεράσει τα 96 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Είμαστε μεταξύ των 10 χωρών που μπορούν να σχεδιάζουν, να κατασκευάζουν και να συντηρούν τα δικά τους πολεμικά πλοία. Είμαστε μεταξύ των 3-4 πρώτων χωρών στον κόσμο στην παραγωγή UAV και UCAV. Προσπαθούμε συνεχώς να βελτιωνόμαστε με το πρώτο στον κόσμο πλοίο UCAV TCG Anadolu, το μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος KIZILELMA, τα εθνικά μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς KAAN, AKINCI, AKSUNGUR, ANKA-3 και πολλές άλλες δυνατότητες. Το πετύχαμε αυτό παρά τα πολυάριθμα εμπόδια και τους περιορισμούς που επέβαλαν οι προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων μας. Οι χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές μας δυνάμεις εμπνέουν φόβο στους εχθρούς μας και εμπιστοσύνη στους φίλους μας με τις ικανότητες, τις επιχειρησιακές δυνατότητες και την υψηλού επιπέδου εκπαίδευσή τους. Με τη θέληση του Θεού, θα το ενισχύσουμε αυτό ακόμη περισσότερο. Θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μια φορά ότι θα χαρούμε να μοιραστούμε τις δυνατότητες και τις ικανότητές μας στην αμυντική βιομηχανία με τους φίλους και τους συμμάχους μας», κατέληξε.
Με πληροφορίες από cnnturk, trthaber, Ναυτεμπορική